Plinske boce

Potencijalne bombe su u bh. kućama

30.07.2016.
u 10:00

Deseci tisuća plinskih boca starijih od 30 godina još se nalaze na tržištu BiH, ističu stručnjaci koji u posljednje vrijeme prate ovu problematiku, piše Večernji list BiH.

Curenje plina

Ističu kako je riječ o potencijalnim bombama jer veliki broj njih nije servisiran kako bi trebao biti te mnogi nisu svjesni u kakvu se opasnost upuštaju koristeći stare plinske boce koje mogu dovesti do curenja plina i eksplozija. BiH je ranijih godina uvezla stare plinske boce jer su bile jeftinije, a to bi moglo početi uzimati danak u slučaju da se one ne servisiraju. - Nesreće s plinom događale su se zbog problema s ventilima ili crijevom za punjenje, rečeno je svojedobno iz Federalnog inspektorata za termoenergetsku, tekuću energiju i plin.

U RS-u je, primjerice, samo u prvih šest mjeseci 2016., od četiri tisuće plinskih boca koje su inspektori pregledali, više od stotinu njih bilo tehnički neispravno. Iz Inspektorata RS-a tvrde kako moraju postojati pravila prilikom kupnje.

- Građani prilikom preuzimanja boce moraju znati ima li ona na sebi označen žig, proizvođača, serijski broj i obvezno moraju tražiti račun u punionici, objasnila je Duška Makivić, glasnogovornica republičke inspekcije. Nažalost, danas veliki broj ljudi ne puni bocu koju ima, a za koju zna da je ispravna, već je mijenja za punu, tako da je i to dosta veliki problem jer teško je znati kada će nekome pripasti neispravna boca. - Obratite pozornost na atest boce. Preciznije, na mjesec, žig inspektora i godinu testiranja jer ako taj broj nije ispravan, u kuću ste unijeli potencijalnu bombu, upozoravaju stručnjaci. Milovan Bajić iz Krajina Petrola pozvao je građane da plin pune u ovlaštenim punionicama tekućeg naftnog plina jer pri punjenju boce treba ispitati propusnost ventila. - To je na crpkama nemoguće provjeriti, ističe Bajić.

Opreza nikad dosta

Plinske boce potrebno je provjeriti prije svake upotrebe i nepropusno ih priključiti jer u suprotnom može doći do istjecanja plina.

Također, plinske boce ne treba držati na suncu ili pokraj izvora topline ni kad su prazne jer uvijek ostane količina plina, a rastom temperature raste i tlak. A s obzirom na to i da je vrijeme godišnjih odmora, iz vatrogasnih postrojbi pozivaju na oprez i ističu važnost toga da se dobro zatvore ventili i da se otklone svi rizici koji bi mogli dovesti do opasnih situacija.

Opreza nikad dovoljno.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije