Gudeljević s predstavnicima UNICEF-a i UNESCO-a

Posvetiti se "odgovoru škola" na nove uvjete rada nakon pandemije

04.06.2020.
u 15:49

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević razgovarala je u Sarajevu s voditeljicom Predstavništva UNICEF-a u BiH Rownak Khan i voditeljem Ureda UNESCO-a u Sarajevu Sinišom Šešumom o brojnim pitanjima koja se odnose na obrazovanje, zaštitu djece, smjernicama za ponovno otvaranje škola nakon pandemije, nesuglasju tržišta rada i obrazovanja i IPA projektima koje je EU objavila za cijelu regiju.

Khan je naglasila kako je danas jako važno posvetiti se "odgovoru škola" na nove uvjete rada nakon pandemije, podjednako koliko i osnažiti školski menadžment da osigura najbolje uvjete za kvalitetan povratak u školu, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Istovremeno, čestitala je Gudeljević na koordinirajućoj ulozi i strpljenju na prikupljanju podataka o potrebama škola za nove uvjete rada izazvane pandemijom koronavirusa.

Istaknula je i kako će svi napori UNICEF-a uz suradnju s Ministarstvom pomoći približavanju BiH Europskoj uniji, jer je obrazovanje na tom putu iznimno važan čimbenik.

Šešum je istaknuo kako je jako važno što nastavni proces niti u jednom trenutku pandemije nije prekinut i dodao da UNESCO predvodi globalnu koaliciju za obrazovanje kojom se nastoji pomoći oživljavanju bh. obrazovnog sustava nakon pandemije.

Ponuđeni su i različiti vidovi pomoći od edukacije, webinara i svakog drugog jačanja nastavnika za nove obrazovne izazove.

Svi sugovornici su bili jedinstvenog stava - sva djeca moraju imati jednake mogućnosti i da se svoj djeci mora omogućiti okružje u kojem će jednakopravno pohađati nastavu, posebice kada je riječ o online nastavi.

Ništa manje, važno je osnaživati i srednje strukovno obrazovanje kojim bi bili spremni za novo tržište rada.

Gudeljević je zahvalila na dosadašnjoj potpori koju su UNICEF i UNESCO pružili BiH te ocijenila da je dobra komunikacija jedini put za rješenje svih problema u ovoj zemlji pa tako i u polju obrazovanja.

Najavila je da će Ministarstvo uskoro organizirati prvi virtualni susret ministara za područje naobrazbe u BiH na kojoj bi trebalo razmijeniti iskustva, znanstvene lekcije i promisliti najbolje puteve za povratak učenika u škole uz moto "započnimo bolje".

Intencija Ministarstva je otvoriti obrazovno polje dijalogom koje će omogućiti međusobno povjerenje, navodi se u priopćenju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?