Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Posveta crkve i proslava Sv. Luke u Jajcu

19. listopada 2018. u 19:13 0 komentara 303 prikaza
Foto: KT

Ovogodišnja proslava blagdana Sv. Luke, zaštitnika franjevačkog samostana u Jajcu, imala je bogat četverodnevni sadržaj od 15. do 18. listopada.

Najprije je u ponedjeljak, 15. listopada, na prvi dan trodnevnice predstavljena knjiga Fra Josip Markušić (1880.-1968.). Bosanski franjevac i crkveni pastir naroda u ratovima ideologija, povodom 50. obljetnice smrti njegove smrti. 

O knjizi i jednom od najvažnijih franjevaca Bosne Srebrene u povijesti govorili su fra Drago Bojić, urednik knjige, fra Ivan Šarčević, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu i književnik Ivan Lovrenović. 

Knjigu su zajednički objavili Franjevački samostan Sv. Luke u Jajcu i izdavačka kuća Synopsis Sarajevo-Zagreb. U glazbenom dijelu programa nastupio je zbor Nikola Šop (Napredak, Jajce) pod vodstvom Katarine Ladan.

Drugoga dana, 16. listopada, otvoren je muzej u samostanu u Jajcu. O muzeju su govorili fra Drago Bojić i Andrijana Pravidur iz Zemaljskog muzeja u Sarajevu. Fra Drago je predstavio povijest muzeja jajačkog samostana, a Andrijana Pravidur novu muzejsku postavku – arheološku, etnološku i sakralnu zbirku. 

Jajački franjevci su već 1905. imali muzej u samostanu. Godine 2005. obilježena je stota godišnjica muzeja i tom prilikom je kulturno blago jajačkog samostana bilo ponovno dostupno javnosti. U protekle dvije godine urađen je novi registar kulturnog blaga ovoga samostana, preuređene su muzejske prostorije prema projektu arhitekta Amara Zuke, a Astrida Bugarski i Andrijana Pravidur osmislile su novu muzejsku postavku. U glazbenom dijelu programa nastupio je također zbor Nikola Šop.

Treći dan trodnevnice, 17. listopada, posvećena je crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Jajcu. Svetu koncelebriranu misu i obrede posvete crkve predvodio je banjolučki biskup mons. Franjo Komarica. Pod svetom misom pjevao je župni zbor pod vodstvom s. Dubravke Dropulje.

Stara samostanska i župna crkva srušena je u posljednjem ratu. Gradnja nove crkve započela je 2001. blagoslovom kamena temeljca, a ove godine završeni su radovi u unutrašnjosti čime su se stekli uvjeti za njezinu posvetu. Novu crkvu projektirali su Zvonimir Krznarić i Marijan Hržić iz Zagreba, a oltar, ambon, krstionicu, tabernakul, procesijski križ i križeve za posvetu crkve izradio je kipar Petar Dolić.

Svetu misu i propovijed na blagdan Sv. Luke, 18. listopada, predvodio je fra Mirko Jozić, profesor filozofije na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Prema starom fratarskom običaju, toga dana jajačke franjevce posjetili su franjevci iz drugih samostana i župa Bosne Srebrene.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.