Intervju: Ivan Lončar

Posušju treba kanalizacijski sustav, autobusni kolodvor, pročistač za pitku vodu...

Autori: , Zdravka Pišković
08.08.2020.
u 21:00

Predsjednik Općinskog vijeća općine Posušje u dvama mandatima Ivan Lončar osvrnuo se na rad Općinskog vijeća, koje je ocijenio kao iznimno konstruktivno u radu, a obilježeno dobrom suradnjom kako s vijećnicima koji su u vladajućoj stranci tako i s onima koji sjede u oporbi. Kao prioritete u općini Posušje predsjednik Općinskog vijeća Ivan Lončar navodi infrastrukturne radove kako bi stanovnici općine Posušje imali što kvalitetniji život. O tome govori za Večernji list BiH.

Kako ocjenjujete rad Općinskog vijeća Posušje u godini koja je za nama?

Općinsko vijeće u posljednjih godinu dana održalo je osam sjednica. Doneseno je puno odluka. Tako da sam zadovoljan postignutim u proteklom razdoblju.

Što je bilo u središtu rada Općinskog vijeća u posljednjih godinu dana?

Donijeli smo veliki broj odluka, a pogotovo onih iz prostornog planiranja i rješavanja imovinsko-pravnih problema. Rekao bih da smo donijeli dosta “malih odluka” koje pridonose poboljšanju uvjeta života na području općine Posušje i daljnjeg razvoja općine. U prvom redu mislim na rješavanje infrastrukturnih problema. Osim ovih odluka, izdvojio bih jednu značajnu koju smo donijeli na 30. sjednici OV-a, a to je odluka o uspostavljanju suradnje između Općine Posušje i Grada Sinja.

Prateći sjednice OV-a, one prolaze relativno brzo, bez puno primjedbi kako oporbenih vijećnika tako i onih koji dolaze iz vaših redova. Čini se da postoji dobra suradnja?

Većih rasprava na sjednicama nije bilo. Uglavnom su rasprave bile konstruktivne i usmjerene na bitne stvari. Sjednice su brzo prolazile, unatoč tome što je na svim bilo puno točaka. Sjednice Općinskog vijeća mogu dugo trajati, kao što je bilo u prošlom sazivu, a mogu i kraće. Sve ovisi o vijećnicima i načelniku. Ako se na početku uspostavi korektan odnos, bez dizanja tenzija, onda i suradnja ide lakše, iako svi vijećnici nisu iz istih stranaka.

Koji su najveći problemi u Posušju i mjesnim zajednicama danas? Gdje i kakva rješenja vidite?

Posušje, kao i sva općinska središta, ima određene probleme i uvijek će ih imati. A te probleme treba netko i rješavati. To svi znamo, a to bi trebala biti glavna zadaća političarima na lokalnoj razini. Kao najveći problem naveo bih nepostojanje kanalizacijskog sustava i sustava odvodnje oborinskih voda u samom gradu. Iako se nešto i napravilo u proteklom razdoblju na izgradnji glavnog kolektora oborinskih i fekalnih voda, za ukupno rješavanje ovog problema trebat će značajnija financijska potpora sa svih razina vlasti. Ovdje treba navesti da Općina ovaj projekt radi uz potporu Ministarstva prostornog uređenja Zapadnohercegovačke županije i Fonda za zaštitu okoliša FBiH. Drugi problem je nepostojanje autobusnog kolodvora. Na ovom projektu radi se već nekoliko godina. Lokacija određena sredinom osamdesetih zamijenjena je novom lokacijom na kojoj je proglašen javni interes i očekujemo potpise ugovora s vlasnicima u ovoj godini. Nakon toga će se odrediti način izgradnje i upravljanja kolodvorom.

Treći problem je nepostojanje pročištača pitke vode. Iako je voda iz akumulacijskog jezera Tribistovo zdravstveno ispravna, ovaj pročistač nam je potreban da bi korisnici vodovoda imali još bolju kvalitetu vode u odnosu na cijenu koju plaćaju.

Posuška poduzeća ostvaruju dosta dobre prihode, ako gledamo naše okružje. Svake godine su im i rezultati sve bolji i to nam je jako drago. Nažalost, epidemija koronavirusa dosta je poremetila dobre rezultate iz prošlih godina, tako da su za vrijeme trajanja epidemije gotovo sva poduzeća bila pogođena u financijskom smislu, a pogotovo ugostiteljska poduzeća i obrti kojima je rad bio zabranjen. Velik broj zaposlenih zaposlen je u ugostiteljskoj djelatnosti, tako da su oni dosta teško podnijeli ožujak, travanj i svibanj. Iako su se sve razine vlasti uključile u saniranje posljedica, mislim da će se one još neko vrijeme osjećati. Dosad smo imali dosta dobru suradnju gospodarskim subjektima iz Posušja. U budućnosti se nadam da će suradnja biti i bolja. Što se tiče mjesnih zajednica, u stalnom smo kontaktu s njihovim predstavnicima. Najveći problemi su održavanje cesta i vodoopskrba. U iduće dvije do tri godine možemo očekivati da će sva naseljena mjesta u općini Posušje imati mogućnost priključenja na vodoopskrbni sustav. Ove godine očekujemo prve priključke na području mjesnih zajednica Poklečani i Sutina i zapadnog dijela Vira. Također se aktivno radi na širenju javne rasvjete u mjesnim zajednicama, gdje pomažemo u skladu sa svojim mogućnostima.

Prioriteti ovogodišnjega proračuna?

Ove godine donijeli smo rekordan proračun u iznosu oko 9,821.000 KM. Nažalost, već sada vidimo kako se neće ostvariti zbog posljedica prouzročenih pandemijom koronavirusa. Prilikom donošenja proračuna vodili smo se idejom dovršetka nove osnovne škole i ostalih projekata iz strategije razvitka. Započeti i ugovoreni poslovi nastavljaju se raditi. Kulturni i sportski događaji svedeni su na minimum, bez obzira je li ih planirala organizirati Općina ili udruge koje djeluju na području općine. Do kraja godine sigurno će se raditi rebalans proračuna i nadamo se da drugi val pandemije neće biti stresan kao prvi.

Što će biti u vašem fokusu u nadolazećem razdoblju?

Kao što znate, najesen bi se trebali održati lokalni izbori u BiH, ako se ne pomakne datum zbog pandemije. Birači su najbolje mjerilo i ocjenjivači kako se radilo u proteklom razdoblju. Ako nam građani opet iskažu povjerenje, možete očekivati da ćemo nastaviti započete projekte.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?