RASTUĆA OPASNOST

Postporođajna depresija može pogađati i muškarce: osjećaju stres, nesanicu, depresiju

18.02.2020.
u 15:45

Iako žene intenzivnije proživljavaju postporođajnu depresiju, muškarcima velike promjene stvaraju stres.

Biti roditelj nije lak posao, ali dok većina posla oko brige o novorođenču pada na majku, uglavnom zbog dojenja, novim očevim također nije lako. Briga o djetetu je stresna i teška, a pogotovo kada imate postporođajnu depresiju. Nova istraživanja pokazala su da i muškarci mogu patiti od postporođajne depresije, a i češća je nego što mislite. Ipak, nije ista kao i kod žena, koje je intenzivnije proživljavaju.

Postporođajna depresija zapravo je česta pojava kod očeva nakon rođenja djeteta, a čak jedan u destero očeva boluje od ovog poremećaja, piše Kreni Zdravo. Velike promjene i prilagodbe utječu na razvoj ovog poremećaja, a dijete i početak novog razdoblja u životu itekako su velike promjene.

Muškarci, kao i žene, dobivaju novu ulogu koja često izaziva tjeskobu i strah, a to se najviše očituje promjenama u ponašanju. Muškarci su od malenih nogu učeni da ne smiju pokazivati svoje emocije, već moraju imati tradicionalnu ulogu zaštitnika i opskrbljivača. Kada njihovo dijete počne pokazivati znakove emocija i potrebe, osjete veliki strah jer su to stvari koje su oni trebali potiskivati. Postporođajna depresija kod muškaraca tek je nedavno otkrivena te se ne zna još koji su sve simptomi, ali oni mogu biti nesanica, promjene u hormonima, depresija i anksioznost, loš odnos sa supružnikom, povećan stres, manjak koncentracije, gubitak interesa za posao i hobije te smanjivanje seksualnog nagona.

Lijeka od postporođajne depresije zapravo nema, jedino što pomaže je razgovor s prijateljima, obitelji ili u krajnjem slučaju traženje stručne pomoći. Također morate sa svojim partnerom pričati o promjenama koje vas čekaju nakon dolaska vašeg djeteta te održavanje kvalitetne komunikacije tijekom odgoja.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?