Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Postoji prostor za privlačenje investicija iz SAD-a

29. studenoga 2020. u 11:55 0 komentara 95 prikaza
amerika bih

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH) vjeruju da je, bez obzira na udaljenost američkog tržišta, korištenjem prednosti GSP preferencijalnog sustava, moguće unaprijediti trgovinsku robnu razmjenu između Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) posebno u pogledu povećanja bh. izvoza proizvoda koji su obuhvaćeni GSP-om, te proizvoda drvoprerađivačke industrije.

Sjedinjene Američke Države, od završetka rata u BiH, pružaju značajnu podršku razvoju BiH kroz različite razvojne programe koje provodi USAID i Veleposlanstvo SAD.

Pored tih razvojnih programa, vlada SAD je unilateralno uključila Bosnu i Hercegovinu u svoj ssustav preferencijalne trgovine (GSP – Generalized System of Preferences), s ciljem podrške rastu bh. ekonomije. GSP sustav omogućava bescarinski izvoz više od 3.400 proizvoda porijeklom iz BiH u SAD (veliki broj industrijskih proizvoda, ruda i kemikalija, oprema za putovanja, veliki broj prehrambenih proizvoda i dr.)

- I u narednom razdoblju se očekuje nastavak pogodnosti za bh. ekonomiju kroz GSP sustav, kao i podrška kroz razvojne programe SAD, posebno, imajući u vidu utjecaj Covid-19 pandemije na bh. ekonomiju – kazali su za Fenu u VTKBiH.

Vanjskotrgovinska robna razmjena Bosne i Hercegovine sa SAD-om zadnjih nekoliko godina na godišnjoj razini prelazi iznos od 500 milijuna KM. U 2019. godini opseg robne razmjene između dvije zemlje je iznosio 612 milijuna KM, što SAD svrstava na 12 mjesto po opsegu razmjene. U toj godini uvoz BiH je iznosio 560 milijuna KM, a izvoz 52 miljuna KM.

Na tržište SAD-a najviše izvozimo proizvode metaloprerađivačke, namjenske i prehrambene industrije, dok iz SAD najviše uvozimo kameni ugalj i druge rude, poljoprivredno-prehrambene proizvode i vozila.

Kao što je već rečeno, usred velike udaljenosti, malog tržišta, niske kupovne snage stanovništva te izazova u poslovnom ambijentu, izravna strana ulaganja iz SAD-a u BiH nisu na željenoj razini.

- Imajući u vidu trenutne aktivnosti na stvaranju zajedničkog tržišta u regiji u okviru Berlinskog procesa, stvorit će se veće i snažnije regionalno tržište, te druge neophodne pretpostavke za veći priljev stranih ulaganja iz cijelog svijeta, pa tako i iz SAD-a – istaknuli su iz VTK BiH.

Napomenuli su da Bosna i Hercegovina mora nastaviti raditi na poboljšanju poslovnog ambijenta, kako za domaće tako i za strane ulagače.

- Vjerujemo da u oblasti informacijskih i komunikacijskih tehnologija postoji prostor za privlačenje investitora iz SAD-a. I danas veliki broj bh. kompanija iz IKT sektora aktivno surađuje s kompanijama iz SAD-a. Također, postoje šanse za privlačenje ulagača iz SAD-a u oblasti usluga, posebno u segmentu „outsourcing“, te mogućnosti za zajedničko ulaganje u namjenskoj industriji – navode iz VTKBiH.

Američka trgovačka komora – AmCham, kao i svaka organizacija za podršku biznisu ima značajnu ulogu u naporima vezanima za unaprijeđenje poslovnog ambijenta.

- Od iznimne je važnosti da u Bosni i Hercegovini djeluje AmCham, koja pored ostalog pruža podršku američkim kompanijama koje posluju ili žele poslovati u našoj zemlji.  VTK BiH usko surađuje s AmCham jer nam je cilj isti, a to je unaprijeđenje poslovnog ambijenta i povezivanje dva tržišta – kazali su za Fenu iz VTKBiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.