ugrožavanje sigurnosti

Postoji još nekoliko sela u BiH u kojima država nema puni nadzor

10.07.2017.
u 19:00

Sigurno je da je povećana budnost obavještajno-sigurnosnih agencija koje prate što se događa po tom pitanju. Postoji još nekoliko sela u BiH u kojima država nema puni nadzor - iznosi Hadžović.

U godišnjem izvješću Europola o pojavama terorizma u EU, Balkanu, pa i BiH, navodi se kako je osnovni problem regije da se građani još odlučuju za odlazak na strana ratišta. Prema toj informaciji, Balkan je još osnovna ruta na putu Europe i konfliktnih područja na Bliskom istoku. Ipak, posebno se naglašava da dostupni podaci ne potkrepljuju pisanja medija o postojanju takozvanih kampova za obuku terorista, piše Dnevni avaz. 

Dodaje se da je više od 800 boraca s Balkana otputovalo u Siriju kako bi se priključili nekoj od strana u sukobima. Podsjećamo da je ISIL posebno targetirao našu regiju te uputio otvorene prijetnje “nevjernicima, Srbima, Hrvatima i muslimanskim izdajnicima”.  

U izvješću Europola navodi se da je sukob u Siriji imao glavnu rezonansu u Albaniji i na Kosovu, kao i u BiH, Makedoniji i Srbiji.

- U nekim dijelovima regije zapadnog Balkana radikalna islamistička ideologija koju promiču radikalni vjerski lideri ugrožava tradicionalni umjereni islam. Bosna i Hercegovina i Sandžak te teritorija albanskog govornog područja u Srbiji i Makedoniji, Kosovo i Albanija sve donedavno smatrane su glavnim mjestima za radikalizaciju, regrutiranje terorista – naglašava se u izvješću gdje se ističe i problem dostupnosti nezakonitog oružja. 

Stručnjak za oblast sigurnosti i generalni tajnik Centra za sigurnosne studije (CSS) Denis Hadžović za Avaz kaže da ovakvo izvješće, prije svega, ima preventivnu svrhu kako se institucije ne bi opustile jer u posljednje vrijeme, srećom, na našem području nije bilo incidenata vezanih uz terorizam. 

- Radi se o globalnim prijetnjama kojima su izložene sve države EU, pa tako i Balkan, koji je prirodni dio te rute do Bliskog istoka. Jasno je da svugdje može doći do terorističkog napada, ali BiH nije u posljednje dvije godine imala zabilježen odlazak građana na strana ratišta. Međutim, aktualno je pitanje povratka tih boraca – kaže Hadžović.

Podsjeća da pitanje postojanja paradžemata nikad nije rasvijetljeno do kraja. 

- Jedan dio njih se integrirao, a drugi to nije prihvatio, nakon čega je zamrla ta priča. Sigurno je da je povećana budnost obavještajno-sigurnosnih agencija koje prate što se događa po tom pitanju. Postoji još nekoliko sela u BiH u kojima država nema puni nadzor - iznosi Hadžović. 

- Vidimo da je Mosul pao, kao i Raka, i vjerojatno će sada doći do nekih migracija stanovništva, a neki čak najavljuju i slične migracije kao prije tri godine. Radi se o pomjeranju stanovništva, što je poseban problem, jer se među civilno stanovništvo obično uvuku osobe koje nisu tu iz pogrešnih razloga. Situaciju kompliciraju i sve strožije mjere u Europi, naprimjer Češka je odobrila građanima korištenje oružja protiv terorista - ističe Hadžović.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije