Visoki predstavnik u BiH

Postoje struje u BiH koje ne žele dobro ovoj državi

22.11.2016.
u 07:00

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko kazao je u povodu 21. godišnjice Daytonskog mirovnog sporazuma kako političari u BiH trebaju imati dovoljno mudrosti da izaberu put naprijed jer put natrag ne može donijeti ništa dobro za građane BiH.

Stvaranje institucija

- U Daytonu je parafiran Opći okvirni sporazum za mir u BiH. Ovo ističem “jer u BiH još postoje političke snage koje 21 godinu poslije šire svoju revizionističku interpretaciju Daytona koja je u očiglednoj suprotnosti s Ustavom BiH”. Kao dio procesa provedbe mira, zasnovanog na Daytonskom sporazumu i uz pozitivno sudjelovanje entiteta i političkih stranaka iz cijele BiH, u ovoj državi su uspostavljene brojne institucije. Nažalost, već neko vrijeme pojedini politički subjekti, koji su i sami aktivno sudjelovali u stvaranju nekih od institucija na državnoj razini, sada pričaju o “pravnom nasilju” i “nametanju odluka”. Ništa od toga nije istina. Institucije na državnoj razini uspostavljene su u skladu s Ustavom, kazao je Inzko. Ponosan je, kaže, što su OHR i ostatak međunarodne zajednice sudjelovali u tom procesu. - Politički subjekti u BiH koji su bili dio tog procesa također bi trebali biti ponosni na to što su smogli političku snagu kako bi uspostavili, između ostalih, OS BiH, SIPA-u, UNO, Graničnu policiju te 6 ministarstava. Posebno bi trebali biti ponosni što su izbjeglicama omogućili vratiti imovinu i obnoviti domove, dodao je. Podsjeća da je prije 20 godina, kao austrijski veleposlanik u BiH, radio s ljudima koji su ulagali i posljednje atome snage da bi državu digli na noge.

Uloga političara

- Susretao sam nastavnike, liječnike, taksiste, razvojačene vojnike, majke, očeve, djecu. Sve što su željeli bilo je ostaviti tragediju iza sebe, popraviti štetu i nastaviti s normalnim životom, kaže. Međunarodna zajednica je, navodi, prepoznala to nastojanje i podržala provođenje Daytonskog sporazuma s oko 5 mlrd. dolara namijenjenih obnovi, što su pratili i drugi oblici pomoći. - Neki politički lideri (koji su svojedobno igrali pozitivnu ulogu) su, nažalost, u određenom trenutku odlučili fokusirati se na podjele teritorija i moći. Oni vide Daytonski sporazum kao švedski stol s kojeg bi uzeli samo što im odgovara. Zbog toga moram jasno reći da je Daytonski sporazum cjelovit dokument i svi njegovi dijelovi su još na snazi, kazao je Inzko i naglasio da se “danas čini da u BiH postoje dvije političke realnosti”. - Prva je nastojanje da se BiH kreće na putu k EU, što je pozitivno i treba podržati. Druga su negativni trendovi koji su počeli u RS-u prije 10 godina i sad se raširili i na FBiH, kazao je Inzko.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije