Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Postavite jezik na nepce i pokušajte progutati, a da pri tom ne pomaknete jezik - što ako (ne) možete?

11. kolovoza 2020. u 19:22 0 komentara 276 prikaza

Ako jeste, imate ispravan način gutanja kod kojeg u procesu prolaska sadržaja iz usta u jednjak sudjeluju mišići grkljana pa potpora jezika nije potrebna. Ako niste uspjeli, vaš tip gutanja najvjerojatnije pripada tzv. infantilnom tipu, piše Ordinacija.hr.

Infantilni oblik gutanja normalan je kod djece do 3. ili 4. godine života.

Dok dijete nema zube, u procesu hranjenja i gutanja sudjeluju: jezik, bezubi grebeni gdje će niknuti zubi te usnice. Aktivnost jezika odnosi se na stvaranje negativnog tlaka u kontaktu s nepcom prilikom sisanja, ali sudjeluje i u samom gutanju. Kod infantilnog gutanja jezik se gura prema naprijed između gornjih i donjih zuba. To se dogodi prosječno 1500 puta u danu. Tako jezik stvara jaku i kontinuiranu silu koja prednje gornje i donje zube gura prema naprijed ili spriječava preklapanje gornjih i donjih zuba. To u konačnici dovodi do ortodontske anomalije ili poremećaja zagriza.

 

Poslije 3. ili 4. godine života, prijelaz na zreli obrazac gutanja trebao bi se dogoditi spontano, no vrlo često to izostane. Taj prelazak povezuje se s prelaskom na krutu hranu. Kako danas djeca jedu rafiniranu, meku hranu, aktivnost jezika u samom žvakanju hrane i gutanju manje je potrebna pa neka izostane prelazak na pravilni obrazac gutanja.

Infantilno gutanje može biti potpuno ili djelomično (mješovito), kada se zreli i nezreli akt gutanja miješaju. O tome će ovisiti i štetne posljedice. Fiziološka pozicija jezika u mirovanju bi trebala biti iza donjih zuba ili gore na nepcu, dok je kod infantilnog obrasca gutanja između gornjih i donjih zuba.

 

Uobičajna klinička slika posljedica infantilnog obrasca gutanja slična je kod odraslih i djece: otvoren zagriz, ponekad blago otvorena usta u mirovanju zbog pretežno oralnog disanja i često otežan i nepravilan izgovor pojedinih glasova. Također je i žvačna fukcija smanjena.

Terapija infantilnog gutanja sastoji se prvenstveno od vježbi koje su u funkciji deaktivacije jezika i aktivacije mišića. Kada se jednom pređe s infantilnog na zreli oblik gutanja, novi obrazac postaje refleksan i prirodan.

 

Shutterstock

 

Više informacija o interesatnim stomatoloskim temama pročitajte ovdje.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.