Poduzeća bez radnika

Poslodavcima potrebno više od 600 radnika kojih na burzi nema

06.10.2015.
u 06:15

BiH ima pola milijuna nezaposlenih, a tvrtkama u Tešnju, Usori i Doboj Jugu nedostaje više od 600 radnika određenih profila

Rezultati ankete u 85 tvrtki na području općina Usora, Doboj Jug i Tešanj pokazali su potrebu za 601 zaposlenikom kojih na burzi rada nema evidentiranih, navedeno je u prilogu FTV-a, kojeg prenosi portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba. Za to vrijeme broj nezaposlenih u BiH je u porastu. Ovo je uglavnom rezultat propusta formalnog obrazovanja koje ne prati potrebe tržišta za radnom snagom. Zbog toga je pokrenut projekt na cjeloživotnom učenju, i to u sklopu strategije koju je Vijeće ministara BiH donijelo još 2012. godine. Zbog nedostatka državne strategije, prije svega u oblasti formalnog obrazovanja, broj nezaposlenih u BiH se opasno približio broju zaposlenih. Čak i perspektivne sredine poput Tešnja teško se nose s ovim problemom. Nastavne planove i programe u BiH treba kontinuirano prilagođavati, ne samo potrebama poslodavaca, nego i suvremenim trendovima u znanosti i tehnici, novim tehnologijama, već godinama upozoravaju stručnjaci . Nužno je obrazovati kadar za nova zanimanja koja ranije nisu ni postojala, a istodobno treba prestati obrazovati kadar koji na tržištu rada realno nije potreban. Kraj svake školske godine iznova na tržište rada iznjedri kadar kojega je ionako previše. Maturanti koji su završili ekonomske škole i gimnazije gospodarstvenicima uglavnom nisu od velike pomoći. Već godinama iz privatnog sektora stiže apel da su im najpotrebnije zanatlije. Nesklad između ponude i potražnje prisutan je i kod visokoobrazovanih kadrova. Najviše je ekonomista, pravnika i različitih menadžera. Nedostaju inženjeri i matematičari. Na visokoškolskim ustanovama u BiH se očigledno ignoriraju potrebe gospodarstva. Hiperprodukcija akademaca koji mjesto imaju samo na zavodu za zapošljavanje ne prestaje. (Lj. Vidačak)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije