Pisali Sindikatu

Poslodavci za primjenu novog kolektivnog ugovora do kraja godine

11.09.2015.
u 06:00

Kolektivni ugovor se može produžiti sporazumom strana koje su ga zaključile najkasnije 30 dana prije isteka tog ugovora

Udruženje poslodavaca u FBiH prije dva dana uputilo je Savezu samostalnih sindikata BiH prijedlog radnog teksta - Općeg kolektivnog ugovora i prijedlog protokola za vođenje pregovora za zaključivanje općeg kolektivnog ugovora. piše Večernji list. Ovim se htjelo, kako stoji u priopćenju Udruge poslodavaca Federacije BiH, "bez odgađanja sačiniti prijedlog novog općeg kolektivnog ugovora u želji da se izbjegne pravna praznina u primjeni kolektivnih ugovora, čime pokazujemo društvenu odgovornost i socijalnu osjetljivost".

Voditi brigu o radnicima

Demantiraju i nazivaju neutemeljenim tvrdnje sindikalista da Udruga poslodavaca FBiH želi da se ukinu kolektivni ugovori i da eksploatira radnike. "Samo striktno dogovorena pravila ponašanja, koja će se obostrano poštovati, ujednačena razina zaštite prava radnika i međusobno uvažavanje između poslodavaca i radnika, može odvesti do ekonomskog rasta, a time i do porasta standarda života i povećanja radničkih prava.

Od socijalnih partnera očekujemo da se pregovori vode u dobroj vjeri i namjeri uz uzajamno uvažavanje i raspravu zasnovanu na argumentima. Prilikom razgovora mora se voditi računa o minimumu socijalne zaštite radnika, ali i o dostignutom stupnju ekonomskog razvoja i razini produktivnosti našeg gospodarstva. Sigurni smo da je to neophodan preduvjet za postizanje dogovora, na zadovoljstvo našeg članstva i članstva SSSBiH", stoji u priopćenju Udruge poslodavaca FBiH. U njihovu prijedlogu upućenom Savezu samostalnih sindikata BiH stoji kako će se pregovori za zaključivanje okvirnog kolektivnog ugovora voditi najdalje do 30. listopada 2015. godine. Ako se pregovori ne završe do navedenog datuma, mogu se produžiti do kraja ove godine, a ako se dogovor ni tada ne postigne, odluku o nastavku pregovora donijet će mjerodavna tijela Udruga poslodavaca FBiH i Savez samostalnih sindikata BiH. Pitanje je hoće li sindikati prihvatiti ponudu Udruge poslodavaca. Sindikalisti su najveće primjedbe na novi zakon o radu imali po pitanju novih odredbi koje reguliraju buduće potpisivanje kolektivnih ugovora između poslodavaca i radnika.

Produžetak ugovora

Naime, novim zakonom o radu kolektivni ugovor između poslodavaca i radnika može se potpisati na najduži rok od tri godine, a ne kao što je do sada bio slučaj da je taj ugovor trajao "vječno". "Kolektivni ugovor zaključuje se u pisanoj formi, kolektivni ugovor može se zaključiti na određeno vrijeme koje ne može biti duže od tri godine. Kolektivni ugovor se može produžiti sporazumom strana koje su ga zaključile najkasnije 30 dana prije isteka važenja tog ugovora", stoji u novom zakonu o radu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?