nedostatak radne snage

Poslodavci: nedostaje nam bravara, vozača...

23.03.2019.
u 16:00

Gospodarstvenicima najviše nedostaje radnika sa srednjom stručnom spremom, pokazalo je jedinstveno istraživanje provedeno među poslodavcima na području općine Posušje.

Naime, u Bosni i Hercegovini tržište rada i obrazovni sustav još uvijek nisu usklađeni, zbog čega su zavodi za zapošljavanje pretrpani osobama određenih zanimanja, Odsjek za razvoj i Jedinica za lokalni ekonomski razvoj Općine Posušje osmislili su anketu koja je u studenom i prosincu prošle godine provedena među gospodarstvenicima i koja bi na neki način mladim ljudima trebala ukazati na to koja su zanimanja u njihovoj sredini trenutačno najtraženija. 
Prema vrsti kadrova i stupnju stručne spreme, najviše gospodarstvenika je iskazalo potrebu za zapošljavanjem srednje stručne spreme (bravari, vozači, trgovci, sanitarni tehničari, građevinski tehničari…) A preostali dio se odnosi na visoku stručnu spremu (diplomirane inženjere građevine, menadžere, doktore medicine, sanitarne inženjere). Zanimljivo je spomenuti kako je u anketi sudjelovalo čak 57 poduzeća s područja ove općine, a 32 posto od 51 poduzeća, koliko ih je odgovorilo na ovo pitanje, izrazilo je potrebu za novim zapošljavanjem, dok ostatak od 68 posto u trenutku provedbe istraživanja nije naznačio potrebu za dodatnim zapošljavanjima. Od 57 anketiranih poduzeća, njih 47% iskazalo je potrebu za zapošljavanjem sezonske radne snage, dok njih 53%, odnosno preostali anketirani poduzetnici, nemaju tu potrebu, piše Večernji list BiH.

Gospodarstvenici su se također izjasnili o problemima pri pronalasku stručnog kadra. Od 53 odgovora na ovo pitanje, 42% ispitanih je odgovorilo kako je imalo probleme u pronalaženju stručnog kadra. Najveći broj stručnog kadra koji nedostaje je iz područja građevine (inženjer građevine, građevinski tehničari, arhitekti, zidari, tesari), zatim iz područja medicine (stomatolog, zubotehničar, sanitarni tehničar) te na području uslužnih djelatnosti (vozači, automehaničari kuhari, mesari, trgovci). Kako bi se koliko-toliko pomoglo gospodarstvenicima, ali i mladim ljudima koji su neodlučni koje zanimanje izabrati te smanjilo broj onih koji na posao čekaju godinama, iz Općine Posušje su prilikom raspisivanja natječaja za dodjelu studentskih stipendija također kontaktirali poslodavce s molbom da dostave podatke o zanimanjima kojih im nedostaje. Upravo na temelju tih i tako prikupljenih podataka pojedina tražena zanimanja vrednovana su dodatnim bodovima s nadom kako će dugoročno takva odluka utjecati na učenike da upisuju zanimanja koja su tražena na tržištu rada i koja će im omogućiti sigurno zaposlenje. “Svjesni smo činjenice kako se većina naših školaraca danas uglavnom odlučuje za upis u četverogodišnje škole poput gimnazije i ekonomske škole, a izbjegavaju zanatska zanimanja iako na tržištu rada zapravo nedostaje velik broj obrtnika”, naveli su iz Općine Posušje.

Ističu i kako su suradnji sa Srednjom strukovnom školom uspjeli uvesti i donekle popularizirati određena deficitarna zanimanja, a učenicima i nastavnicima odnedavno su na raspolaganju CNC strojevi smješteni u Logističkom centru na kojima se izvodi praktični dio nastave, čime se osigurava poboljšanje naobrazbe i praktičnih vještina te njihova bolja konkurentnost na tržištu rada po završetku školovanja. Općina Posušje svojim primjerom može poslužiti ostalim lokalnim sredinama ili pak resornim ministarstvima da i sami provedu slična istraživanja i na osnovi toga poslodavcima osiguraju tražene radnike, a radnicima priliku za adekvatan posao u Bosni i Hercegovini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?