Novi udar na potrošače

Poskupljenja u BiH: Pileći file “kao teletina”, ugostitelji prave manje porcije

02.11.2021.
u 21:46

Kraj godine sa sobom donosi poskupljenja. Cijene već podižu pekari, a istovremeno rastu cijene energenata i životnih namirnica. Od siječnja će po svemu sudeći porasti i cijene cigareta, zbog porasta trošarina za osam feniga. Mogu li građani preživjeti?

Najobičniji, bijeli kruh od 600 grama od juče je skuplji za 10 feninga. A već danas svi koji su ga kupili platili su 1,6 KM, umjesto dojučerašnjih 1,5.

“Imamo najave drugih pekara da će povećavati cijene proizvoda. Dio pekara je već poskupio proizvode, poskupljenja su između 10 i 20 feninga, a zavisiće od tipa, koliko imamo brašna i drugih sirovina”, ističe Nemanja Trivić, Krajina Klas.

A cijene sirovina drastično su porasle, kako pekarima, tako i građanima koji pored hljeba, moraju još nešto pojesti i popiti. Ako se odluče za odlazak u restoran postoji mogućnost da će platiti i duplo više u odnosu na period prije pandemije.

“Pileći file koji je bio šest, sedam maraka sada je deset. Kažu, ko teletina. Sve ostalo, ulja, masnoće, puter, brašno. Cijene povrća i voća često variraju, sada imamo paradajz 3-3,5 KM”, kaže Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera u BiH.

Uprkos svemu, kaže sugovornik N1, ugostitelji se teško odlučuju na povećanje cijena. Neki razliku smanjuju tako što prave manje porcije.

Do kada će cijene rasti i da li je moguć pad cijena – potpuno je neizvjesno. Gospodarstvenici poručuju kako cijene sirovina na burzama diktiraju cijene i na policama u BiH.

“Izašle su nove berzanske cijene na osnovu kojih su dobavljači formirali cijene. Za sada nema naznaka daljeg rasta, ali sa berzanskom robom se nikada ne zna”, navodi Trivić.

CIjene na tržištu N1 prati iz mjeseca u mjesec. U jednoj od kupovina 15. ožujka. Sol, šećer i tjestenina zadržali su iste cijene. Najdrastičnije je porasla cijena ulja, sa 2,5 KM na 3,15.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?