Može li se zaustaviti rast cijena pilećeg mesa

Poskupjela je i do sada najjeftinija vrsta mesa

09.04.2022.
u 18:24

Nakon skoka cijena svih životnih namirnica, poskupjela je i do sada najjeftinija vrsta mesa. Cijene pilećeg mesa u BiH zabilježile su rast i do 30 posto, pa kilogram bijelog mesa u pojedinim marketima doseže čak i oko 15 maraka. Što je razlog poskupljenja i može li se rast cijena zaustaviti?

Kilogram piletine u Bosni i Hercegovini sada stoji skoro 15 maraka, koliko je prije samo nekoliko mjeseci bio kilogram teletine. Dok ogorčeni potrošači smanjuju gramažu kako bi se na trpezi našlo barem nešto mesa, ništa bolje nije ni proizvođačima, koji kažu da su, usprkos poskupljenju, ispod granice rentabilnosti.

Edin Jebandžić, predsjednik Koordinacijskog odbora peradara i živinara BiH

"Apsolutno smo svjesni činjenice da je ovo veliki udar na građanstvo, ali nažalost ovo nije hir proizvođača to ne treba nitko pomisliti, ovo je teška posljedica tog sukoba na istoku Europe.”

Može li se nagli rast cijena zaustaviti i čemu se mogu nadati i proizvođači i potrošači?

Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

"Onda kada se ukaže potreba i kada nadležne entitetske institucije pokrenu proceduru prema ministarstvu uz adekvatno obrazloženje uvijek je ministarstvo spremno da predloži Vijeću ministara uvođenje zaštitnih mjera.”

Iako u slučaju potrebe mogu zabraniti izvoz i ograničiti marže, u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH kažu da takav zahtjev od entitetskih vlada još nije stigao.

Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

“Konkretnih zahtjeva za uvođenje drugih mjera izuzev drvnih sortimenata nije bilo, ali u svakom smislu moramo imati odgovoran pristup prema realnom sektoru, sigurno na temelju dobre analize i iskazane potrebe neće izostati angažmna Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.”

Porast cijena je neizbježan imajući u vidu poskupljenje proizvodnje, kažu u Ministarstvu poljoprivrede Republike Srpske.

Zoran Maletić, pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske

"Za potrošače to nije dobro, ali za proizvođače je dobro ,ali oni su i sa ovim cijenama na ivici rentabilnosti. Moramo biti realni, zato što, otišla je hrana izuzetno mnogo što izravno utječe na proizvodnju, a to se odražava na krajnjeg potrošača koji mora kupiti kilogram mesa u prodavnici.”

Dok entitetske vlade prate situaciju i utvrđuju činjenično stanje, peradari u Federaciji Bosne i Hercegovine najavljuju prosvjede i traže podršku nadležnih.

Edin Jebandžić, predsjednik Koordinacijskog odbora peradara i živinara BiH

"Mi smatramo da ovi efekti financijski iz inflacije koja je velika treba da podnesu dio tereta i u peradarstvu, za sada to ne rade. Mi očekujemo da entitetske vlade ozbiljniju potporu daju peradarstvu i živinarstvu u BiH”

Ekonomisti kažu da je ovo samo vrh ledenog brijega i da nam u budućem periodu slijedi “ekonomsko otrežnjenje”.

Aleksa Milivojević, ekonomista

"Jedna provala inflacije i možda i 200 i 300%. To nije ništa drugo nego priprema ekonomskog sloma, to je vrijeme koje se približava."

Peradari upozoravaju da slijedi postupno gašenje proizvodnje ili će povećane troškove proizvodnje morati nadoknaditi višim cijenama piletine, zbog čega će na kraju ispaštati građani.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije