Domaljevac

Posavinom odjekuju svadbene pjesme i mirisi autohtonog jela sarme

12.08.2015.
u 10:11

Domaljevačka sarma je posebna zbog stogodišnje recepture, arome, okusa i veličine (male sarme), a u obitelji Kešinac znanje stariji prenose i na djevojčice i djevojke

Nakon prošlogodišnjih poplava koje su preselile sva slavlja, pa i svadbena, za ovu godinu, gotovo ni jedan dan ne prođe bez prepoznatljivih svadbenih kolona vozila kroz posavska mjesta.

Nije nas zanimalo gubljenje tradicije u tim feštama jer konji sa svatovskim zapregama preseljeni su u KS snažnih vozila s dominantnim stranim registracijskim oznakama. To ne iznenađuje jer nekada najveće bh. selo Domaljevac većim dijelom je preseljeno u Frankfurt. Ljeto koriste za svadbe u rodnom kraju, što onima koji su ostali, još više istanji kućni proračun. No, vratimo se početku priče.

Gastrobrend

Zanimao nas je zapravo dio svadbenog slavlja koji se odvija u kuhinji Mire Kešinac, poznate po pripremanju autohtonog jela Domaljevca sarme. Dalmatinci su poznati po dalmatinskoj pogači, Hercegovci po vinu, a Posavina bi tek trebala više poraditi na svojem gastrobrendu stogodišnje recepture sarmi, kraljici posavskih jela.

Mira promovira autohtono posavsko jelo i time naglašava posebnost posavskog podneblja na području koje još uvijek čeka svoj turistički trenutak. Gastroponuda Posavine nezamisliva je bez sarme koja se u Posavini brižno čuva i znanje njenog pripremanja prenose od starih baka na posavske snaše. U obitelji Kešinac otišli su korak dalje, tradiciju prenose i na djevojčice i djevojke. U domu Mire i Ilije (Lole) dočekuju nas prepoznatljivi ugodni mirisi kuhanja sarme. Napravili su malu stanku kako bi nam objasnili male tajne velike uspješnosti delicije za koju se raspituje cijela Posavina. Tajne dobrog pripremanja sarme naučila je i Lucija Matić s kćerima studenticom Ružicom i Marijom kojoj je uz pripremanje sarme drag i nogomet.

Kuhaju po recepturi baka

- Želimo podsjetiti na jela koja su kuhale naše bake, zadržati te recepture kod mladih. Evo i svoju malu kćer (devetogodišnjakinju) naučila sam motati sarmice, ponosno nam kaže Mira. Često upravo za svatove traže da naprave sarmu, a najveći broj bio je 11.000 malih sarmica koje su sa ženama radile dva dana. Lucija smatra da takav gastrobrend Domaljevca nije dovoljno promoviran. Kritiku smo prihvatili uz uvjet da nam otkriju tajnu recepturu. Bez prevelikog okolišanja kažu, tajna je u ekoproizvodnji, kupusu koji se kiseli na stari način bez konzervansa, kacama u kojima kupusa ima tijekom cijele godine i ženska ruka mora je motati, a muška mora kuhati, jednostavno su nam odgovorile Mira i Lucija. I naravno, obvezna je i izvorna posavska pjesma kao poseban začin za uspješnost kraljice među posavskim jelima - domaljevačke sarme.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?