“Dani meda 2018.”

Posavina je iznimno povoljno područje za prikupljanje meda

11.08.2018.
u 08:30

Na 3. sajmu pčelarstva “Dani meda 2018.” u Orašju ove godine je 20-ak izlagača iz BiH i RH predstavilo svoje proizvode od meda, a osim njih na sajmu sudjeluju i članice Udruge žena “Posavski cvijet” Orašje sa svojim proizvodima. Dvodnevni sajam otvorio je načelnik općine Orašje Stanko Vincetić, te naglasio da je Posavina iznimno povoljno područje za prikupljanje meda.

- Ovaj 3. sajam već sada možemo nazvati tradicionalnim i vjerujem da prelazi u ozbiljnu organizaciju. Divim se vašoj upornosti, siguran sam da će sajam biti uspješniji nego ranijih godina. Konkurencija je zdrava i potrebna, zato smatram da je sajam potreban i pčelarima i potrošačima meda - kazao je načelnik Vincetić i zaželio uspješnu prezentaciju svim izlagačima.

Sudionike sajma uime organizatora pozdravio je i predsjednik Udruge pčelara “Trut” Orašje Drago Mijić. Navodi kako je ova godina bila zadovoljavajuća u prinosima meda, a potrošačima savjetuje da izaberu pčelare u koje vjeruju, s tim da je sajam prilika da kvalitetu meda provjere i kod pčelara iz drugih sredina. Mijić je kazao da pčelari u okruženju imaju jako puno problema s klimatskim promjenama, a pojavljuju se i novi štetnici i bolesti. Potrebno je, kaže, više znanja i marljivosti da bi pčelar dobio kvalitetan, zdrav i provjeren med.

– Med u Posavini je vrhunske kvalitete. Pčelari imaju svoje vjerne kupce i sav med uspiju plasirati bez teškoća - naglasio je Mijić dodavši da pčelari nisu zadovoljni potporama pčelarskoj proizvodnji.

– Ne možemo ostvariti federalni poticaj jer moramo imati ovlaštene otkupljivače, ali to je duga priča. U BiH je prisutan nedostatak meda i sve je više patvorenog meda iz Kine i Brazila - rekao je. Sajam je posjetio i Stanko Čuljak, dopredsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza, koji je u prošloj godini ocijenio oko 720 uzoraka meda.

- Imamo u izobilju raznog medonosnog bilja, pogotovo što pčele skupljaju pelud i nektar s našeg bilja koje koristimo i u narodnoj medicini. Neke druge sredine imaju 5-6 vrsta meda, dok se mi možemo pohvaliti sortnosti oko 20 vrsta meda - kazao je Čuljak.•

Ključne riječi
med

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije