IZBOR OSOBE GODINE, UZ NAŠE DUGOGODIŠNJE MEDIJSKE PARTNERE BHRT i HRT, PRVI PUT REALIZIRAN S RADIOTELEVIZIJOM UKRAJINE

Poruke mira iz triju studija - u Sarajevu, Zagrebu i Kijevu poslane cijelom svijetu

28.05.2022.
u 10:21

Večernjakov pečat projekt je koji Večernji list BiH već godinama vrlo uspješno realizira s dvjema državnim televizijama BiH i Hrvatske - BHRT-om i HRT-om. No, ovogodišnji izbor Osobe godine održan pod motom “Pečat za mir” po mnogočemu bio je poseban.

Naime, tim medijskim kućama u realizaciji i prijenosu ovog regionalnog spektakla iz studija u Sarajevu i Zagrebu, iz Kijeva se pridružila i - Ukrajinska radiotelevizija. Uistinu je to bio jedinstven spoj, prvi put iz triju studija, u nimalo lakim i posebnim okolnostima, ponajprije ratu na tlu te europske zemlje, ali i u vremenu sveopće društvene krize u cijelome svijetu, kada se i posljedice pandemije itekako još osjećaju...

Prvi put svojevrsna pozornica izbora Osobe godine bio je i francuski Cannes, odakle se javio urednik i novinar Dževdet Tuzlić te svima s crvenog tepiha prenio djelić ozračja s Azurne obale i Filmskog festivala. Kolega Tuzlić je, zaželjevši dobru večer Sarajevu, Zagrebu, Kijevu... i svim drugim mjestima gdje se Pečat realizirao i pratio, kazao i kako mu je drago što su se dvije prestižne svečanosti - Večernjakov pečat i Filmski festival u Cannesu spojile i na ovakav način.

Kazao je Tuzlić i kako su upravo crvenim tepihom prodefilirali brojni svjetski glumci i poznate osobe te kako se i u Cannesu s jednakim nestrpljenjem i nervozom iščekivalo tko će dobiti Zlatnu palmu i koji će biti dobitnici Pečata koji ove godine u obliku maslinove grančice šalje poruku mira cijelome svijetu.

Glamur za pamćenje

Maja Miralem iz sarajevskog je studija BHRT-a na početku finala Pečata posebnu dobrodošlicu uputila upravo kolegama iz - Ukrajine Anni Zakletskoj i Timuru Miroshnychenku.

- Već 21 godinu Večernjakov pečat spaja nas u zajedništvu dobrih ljudi i njihovih djela. Posebno se veselimo što ovaj jedinstveni događaj, uz Bosanskohercegovačku i Hrvatsku radioteleviziju, večeras realizira i prenosi Ukrajinska radiotelevizija - kazala je Maja uz pozdrave cijeloj Ukrajini, dok joj se iz studija HRT-a u Zagrebu pridružio Mario Sedmak zaželjevši također dobrodošlicu ukrajinskim kolegama u Kijevu koji su se, zbog ratnih okolnosti, javili iz - improviziranoga studija.

- U protekle dvije godine nije nas razdvojila ni pandemija, a ove neće ni ratne okolnosti. S Pečatom smo ujedinjeni protiv rata, u misiji dobra i mira. Koji zazivamo više nego ikada. Zato se ovogodišnja manifestacija i održava pod motom “Pečat za mir” - dodao je Sedmak.

A uz već uigrani dvojac Pečata - Maju Miralem i Marija Sedmaka, na pozornici izbora Osobe godine u ulozi voditelja u Kijevu Anna Zakletska i Timur Miroshnychenko odradili su također vrhunski posao. Anna je iz Ukrajine zaželjela dobru večer BiH i Hrvatskoj te iz Kijeva sa svojim kolegom poslala velike pozdrave.

- Pridružujemo se svečanosti proglašenja Osobe godine - Večernjakov pečat. Ovaj će nas događaj, dragi prijatelji, povezati s vama i barem nakratko istrgnuti iz surove ratne zbilje - kazala je Anna.

- Hvala vam što manifestaciju održavate pod motom “Pečat za mir” i što je Pečat izrastao u maslinovu grančicu - simbol mira. Iako je naša zemlja u vihoru rata, želja nam je iz Kijeva ipak pokazati da nismo izgubili nadu u mir, u bolje sutra i prenijeti vam dio pozitivne energije i hrabrosti svih Ukrajinaca - ustvrdio je Timur.

Maja je, zahvalivši Anni i Timuru, koji su se javili iz glavnoga grada države pogođene ratom, kazala:

- Mi u BiH i Hrvatskoj znamo kako je živjeti u ratu. Zato možda snažnije od svih drugih šaljemo apel za mir u svijetu. A kako je ovogodišnja manifestacija realizirana s Ukrajinskom radiotelevizijom, izražena je i zahvalnost toj medijskoj kući što je u ovim teškim uvjetima uopće prihvatila biti dijelom ovoga projekta. Stoga joj je, u znak zahvalnosti za potporu koju je Ukrajinska radiotelevizija pružila BHRT-u te profesionalizam koji je pokazala i u ratnim uvjetima, dodijeljeno posebno priznanje.

Zahvala iz Ukrajine

A poruku kolegama u Kijevu iz sarajevskog je studija poslao generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović.

- Ukrajinska radiotelevizija jedna je od prvih koja je nedavno, unatoč ratu u svojoj zemlji, javno pružila potporu BHRT-u i pozvala na spas te opstanak ovog javnog emitera. U znak potpore te za borbu za medijske slobode i javnu riječ Večernjakov pečat dodjeljuje vam ovo priznanje. Hvala vam - kazao je Karamehmedović.

Anna je zahvalila generalnom direktoru BHRT-a na toplim riječima kazavši kako će to “zasigurno biti veliko ohrabrenje svim našim zaposlenicima i gledateljima”.

A u studiju Ukrajinske radiotelevizije na nagradi je zahvalio Mykola Chernotytskyi, šef Upravnog odbora Javne radiodifuzne kompanije Ukrajine, te u večeri kada svi zajedno slavimo mir upravo preko Pečata u svijet poslao poruku svim ljudima dobre volje.

- Kao prvo, želio bih zahvaliti mojim kolegama s javnog emitera BiH na ovoj nagradi i što su prepoznali rad svih nas. I nadam se kako ćemo uskoro proglasiti pobjedu Ukrajine sukladno svim standardima novinarske profesije - poručio je Chernotytskyi.

Anna i Timur, iako u ratnim okolnostima, finalom izbora Osobe godine plovili su i više nego profesionalno. A kako i ne bi kada su iza njih oboje uspješne karijere. Naime, Anna, inače nositeljica titule počasni umjetnik Ukrajine, je TV i radijska voditeljica, voditeljica koncerata, festivalskih i poslovnih događanja, pjevačica, javna aktivistica, koreografkinja, redateljica, manekenka, ali i vokal ukrajinskog benda Vroda. Timur je pak ukrajinski komentator, voditelj TV kanala UA:PBC, voditelj TV programa “Your Day” na 1+1 te dobitnik nagrade “Celebrity Awards 2020.” u nominaciji “TV voditelj godine”.

Uz voditelje u Zagrebu, Sarajevu i Kijevu, dijelom 21. Večernjakova pečata bili su i kolege u Mostaru Lejla Žunić i Adnan Demić te u Banjoj Luci Lejla Durmo Buturović i Ognjen Dujković s BHRT-a.

Iz prijestolnice Ukrajine preko Pečata Anna i Timur još su jednom, na kraju same manifestacije, poslali poruku mira, uz pozdrave Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i cijelome svijetu te zaželjeli da se drugi put jave u sretnijim i boljim okolnostima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije