afera na pomolu

Porezni obveznici mogli bi platiti 28 milijuna zbog propusta IDDEEA-e, sporna je odredba ugovora o nabavi osobnih iskaznica

17.08.2022.
u 17:17

Porezni obveznici u Bosni i Hercegovini mogli bi platiti 28 milijuna KM za nabavu obrazaca osobnih iskaznice koje su ugovorene, ali nisu iskorištene. Na to je upozorio Ured za reviziju institucija BiH koji u Izvještaju o nabavi i funkcionalnosti osobnih dokumenata navodi da postoji rizik od tumačenja jedne odredbe ugovora koju je s kompanijom MUEHLBAUER prije deset godina potpisala Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

Transparency International podsjeća da je Ugovorom, kako navodi revizor, definirano da će BiH nabaviti 5.000.000 osobnih iskaznica i 2.000.000 vozačkih dozvola, ali je u proteklom periodu iskorišteno tek 65 posto osobnih iskaznica, dok su krajem prošle godine povučene posljednje ugovorene količine vozačkih dozvola.

Kako desetogodišnji ugovor istječe sljedeće godine, prema navodima,postoji opasnost da će BiH morati platiti i 1,7 milijuna osobnih iskaznice koje nisu iskorišten jer u izvještaju revizori objašnjavaju da je članom 3. Ugovora predviđeno plaćanje ukupno ugovorene količine osobnih iskaznica, tako da po okončanju ugovora postoji rizik u pogledu tumačenja navedene odredbe.

I dalje je prisutan rizik plaćanja 28 milijuna KM za 1,5 milijuna nerealiziranih osobnih iskaznica jer IDDEEA nije riješila s dobavljačem pitanje završetka postojećeg Ugovora s aspekta ugovorene obveze kupovine ukupnih količina, navodi se u priopćenju Ureda za reviziju.

Ako se takvo što dogodi rukovodstvo IDDEEA-e mora snositi odgovornost za zaključivanje štetnog ugovora jer je nejasno zbog čega se IDDEEA obvezala na plaćanje i onih količina koje ne budu isporučene. Naime, kod ovakvih nabava, gdje na duži period nije moguće predvidjeti točne količine, uobičajeno se sklapa okvirni sporazum, a onda se pojedinačnim godišnjim ugovorima definira dinamika realizacije i plate samo količine koje su potrošene, priopćeno je iz Transparency Internationala.

Iz TIBiH podsjećaju da je Ured za reviziju još 2015. godine upozorio da bi se ovo moglo dogoditi i da su trendovi takvi da se isporučuju znatno manje količine osobnih iskaznica nego što je ugovoreno.

Zbog svega je Ministarstvo civilnih poslova BiH još 2016. godine formiralo Radnu grupu za izradu analize mogućih štetnih posljedica ovog ugovora, naročito onih koje se odnose na obveze plaćanja ukupnih ugovorenih količina. U analizi je predložen zaključak da se formira posebna radna grupa sa zadatkom da obavi pregovore s dobavljačem i pokuša napraviti izmjene ugovora koje mogu proizvesti štetu po proračun BiH, ali to pitanje nikad nije riješeno.

Dodatni problem kod ovog ugovora je što su posljednje količine vozačkih dozvola povučene krajem 2021. godine, zbog čega je IDDEEA morala izdvojiti dodatnih 800.000 KM za nabavu 200.000 obrazaca. Ugovor je opet dodijeljen istom ponuđaču MUEHLBAUER putem pregovaračkog postupka, uz obrazloženje da nitko drugi ne može ispuniti tehničke karakteristike i da bi građani mogli ostati bez vozačkih dozvola.

TIBIH je slučaj prijavio Agenciji za javne nabave koja je svu dokumentaciju u tom postupku predala Tužiteljstvu BiH „zbog potencijalne povrede Zakona o javnim nabavama te mogućeg postojanja elemenata eventualnog kaznenog djela“, navodi se u priopćenju TIBiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?