spašavanje ljudskih života

Porazna statistika: BiH na dnu po broju transplantacija

18.06.2019.
u 14:00

Slučaj koji je ovog vikenda izazvao pozornost javnosti u susjednoj Hrvatskoj, kada je zrakoplov Vlade intervenirao kako bi se navrijeme dostavilo srce za pacijenta koji je čekao transplantaciju, otvorio je prostor za aktualiziranje i problematiziranje stare boljke u BiH - državi koja se nalazi na samom začelju u Europi kada je riječ o broju transplantacija godišnje, piše Večernji list BiH.

I dok u Hrvatskoj sustav očito funkcionira, a država se s 400 transplantacija godišnje nalazi u samom europskom vrhu, u BiH o takvim rezultatima može se, nažalost, još uvijek samo sanjati.

Potrebne promjene

Razloga je uistinu mnogo, a upravo na brojne probleme koji prate tematiku već dugi niz godina upozoravaju iz Udruge dijaliziranih i transplantiranih Federacije BiH. Tomislav Žuljević, predsjednik ove Udruge, nedavno je u Vitezu na 10. međunarodnim susretima dijaliziranih i transplantiranih naveo da je sustav dijalize katastrofalan, kazavši kako postoji mali broj transplantacija, no poručio je kako se mora raditi sve kako bi se taj broj povećao. Na ovom se susretu moglo čuti kako je s dvadesetak transplantacija organa godišnje BiH i dalje među posljednjima u Europi, međutim, aktivnosti ove Udruge pokazuju kako se oni neće i ne mogu pomiriti s tom poraznom činjenicom te rade sve kako bi se situacija popravila. Upravo su međunarodni susreti u Vitezu bili odlična prilika da se na jednom mjestu objedine iskustva Hrvatske i Slovenija koje i nižu brojne uspjehe kada je riječ o presađivanju organa. Inače, prije dvije godine FBiH dobila je zakon o izmjenama i dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, a koji, između ostalog, donosi tzv. pretpostavljeni pristanak donora za presađivanje njegovih organa i tkiva nakon smrti radi medicinskog liječenja druge osobe. Drugim riječima, dopušteno je uzimati organe i tkiva s umrle osobe radi presađivanja u svrhu liječenja pod uvjetom da se darovatelj za života nije tome protivio u pisanom obliku. Pisanu izjavu o nedarivanju organa i tkiva poslije smrti u svrhu liječenja punoljetna osoba sposobna za rasuđivanje daje izabranom liječniku primarne zdravstvene zaštite ili nadležnom županijskom ministarstvu zdravstva, odnosno Ministarstvu.

Pomoć RH

Do uspostavljanja registra osoba koje nisu suglasne s darivanjem organa i tkiva poslije smrti dopušteno je uzimati organe i tkiva s umrle osobe radi presađivanja u svrhu liječenja samo uz pisani pristanak bračnog ili izvanbračnog druga, punoljetnog djeteta, roditelja, punoljetnog brata ili sestre umrle osobe. Kad je riječ o mogućnosti pristupa Eurotransplantu treba navesti da su ministri zdravstva Hrvatske Milan Kujundžić i FBiH Vjekoslav Mandić u prosincu 2017. potpisali u Zagrebu protokol o suradnji u području transplantacijske medicine. Ministar Kujundžić tada je izjavio kako kroz protokol hrvatski zdravstveni sustav pomaže hitnim i ugroženim pacijentima u BiH, poglavito djeci i kod slučajeva koji ne mogu čekati, da dobiju novi organ, a, s druge strane, BiH se obvezuje da će isti broj organa koji će biti doniran iz Hrvatske vratiti u Hrvatsku. Radi se o srcu, bubrezima, jetri i gušterači, koštanoj moždini i rožnici.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?