Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Porast pedofilije u BiH: Djeca šute, odrasli ne vide problem

Zakonska rješenja nisu dovoljna prijetnja za potencijalne zlostavljače maloljetnika
20. studenoga 2015. u 21:04 0 komentara 428 prikaza
pedofilija

Nasilje i zanemarivanje je najprisutniji vid kršenja prava djece. U BiH nema dovoljno prihvatnih centara za zlostavljanu djecu, a ombudsmani upozoravaju na opasnost od porasta pedofilije.

Plavi telefon u Udruženju građana Nova generacija zazvoni više od 20 do 40 puta dnevno. Na ovaj broj djeca mogu prijaviti nasilje u obitelji, vršnjačko nasilje ili bilo koji drugi problem.

"U početku djeca testiraju liniju, a tek poslije se uspostavi da dijete zaista ima problem i to povlači pitanje povjerenja prema institucija i ljudima koji rade s djecom. Dijete tek kada stekne povjerenje u osobu koja se javlja na telefon tada počne pričati o problemu", tvrdi Maša Mirković iz UG Nova generacija, javlja N1. 

Djeca, za koju socijalni radnici procijene da su žrtve nasilja, smještaju se privremeno u prihvatnu stanicu. Nakon toga smještaju se u sigurnu kuću, dječiji dom, traži im se hraniteljska obitelj ili se vraćaju u svoju obitelj ali uz pojačan nadzor. Staratelji su ih dužni dovoditi u Dnevni centar.

U centru svaki dan prođe od 10-15 djece, a na mjesečnoj razini prođe više od četrdesetoro djeca. Ovdje se mogu okupati, jesti, ali im se i pruža psihosocijalna podrška da bi prevazišli traume koje su preživjeli. 

Statistički podaci pokazuju da se broj žalbi najviše odnosi na povredu prava djeteta na zaštitu od zlostavljanja i zanemarivanja. Djeca šute, odrasli ne vide problem, a i ako ga prepoznaju često se to zataškava.

"Od djece koja su žrtva očekujemo da postižu rezultate u školi, da prolaze nastavno gradivo, da budu dobri prijatelji, da slušaju roditelje, a pri tome nismo ni svjesni kroz što oni prolaze s kakvim poniženjem, kakvim ozljedama odrastaju i potpuno sami", objašnjava Nada Grahovac, ombudsman za prava djeteta RS.

Slučajevi pedofilije su sve učestaliji, a zakonska rješenja nisu dovoljna prijetnja za potencijalne zlostavljače maloljetnika. BiH i dalje nema registar pedofila.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.