Vijeće ministara BiH

Porast ekonomskih aktivnosti i broja zaposlenih

Vijece ministara BiH
20.01.2016.
u 15:22

U prvih devet mjeseci 2015. ostvaren je rast fizičkog obima industrijske proizvodnje od 2,5 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a najznačajniji rast zabilježen je prerađivačkoj industriji

Vijeće ministara BiH primilo je k znanju dokument Ekonomski trendovi u BiH za razdoblje siječanj - rujan 2015. godine u kojem se navodi da su ekonomske aktivnosti u BiH u drugom tromjesečju prošle godine bile veće za 4,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2014. godine, odnosno veće za oko dva posto u odnosu na prvo tromjesečje 2015. godine. 

Prema podacima Direkcije za ekonomsko planiranje, u BiH je u prvih devet mjeseci 2015. ostvaren rast fizičkog obima industrijske proizvodnje od 2,5 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a najznačajniji rast od 4,1 posto zabilježen je u okviru izvozno orijentiranih grana prerađivačke industrije.

Povećanje proizvodnje u ovom razdoblju bilo je praćeno i porastom broja zaposlenih u okviru bh. industrije od 1,3 posto, dok je rast zaposlenih u prerađivačkoj industriji iznosio oko 1,6 posto, što je više od prosječnog povećanja zaposlenih od 1,5 posto. Ukupan broj zaposlenih iznosio je 710,3 tisuće, a ukupan broj nezaposlenih smanjen je u ovom razdoblju za 1,2 posto i iznosio je 543,4 tisuće. 

Depoziti do kraja rujna 16 milijardi KM

Proračunski prihodi s Jedinstvenog računa Uprave za neizravno oporezivanje su u trećem tromjesečju bili veći za 6,8 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. 

Ukupni depoziti do kraja rujna iznosili su 16 milijardi KM, što je za pet posto više u odnosu na isto razdoblje 2014. godine, a ostvarena je i najveća neto štednja u iznosu od 1,9 milijardi KM, što je 336,7 milijuna KM više u odnosu na devet mjeseci 2014. godine. 

Vanjskotrgovinski robni deficit za razdoblje siječanj - rujan 2015. godine iznosio je oko 5,1 milijardu KM i, u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, smanjen je za 7 posto. U ovom razdoblju BiH je ostvarila ukupni izvoz roba u vrijednosti od oko 6,7 milijardi KM, što predstavlja nominalno povećanje od 4,2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.  

Izvoz je povećan u Sloveniju 6,5 posto, Njemačku 4,9 posto, Srbiju 3,4 posto, Italiju 2,3 posto i Austrija 0,6 posto uz najizraženije povećanje izvoza roba u Republiku Tursku od 66 posto. 

U prvih devet mjeseci 2015. ukupni bh. uvoz iznosio je približno 11,8 milijardi KM i smanjen je za jedan posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Izravna ulaganja u prvom polugodištu 2015. godine iznosila su 484,224 milijuna KM, što je više za 5,8 posto u odnosu na prvo polugodište 2014. godine, dok su ulaganja u drugom kvartalu 2015. godine iznosila 280,9 mil. KM i veća su za 29 posto odnosu na isto razdoblje  prošle godine.

Radna grupa za provođenje Akcijskog plana

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva pravde, donijelo je Odluku o imenovanju Radne grupe za provođenje Akcijskog plana za otklanjanje nedostataka u borbi protiv pranja novca s ciljem harmonizacije sustava sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma sa standardima i preporukama radne grupe FATF.

Radnu grupu činit će državni i entitetski ministri pravde, entitetski ministri financija i zamjenik ministra financija i trezora BiH, ministar sigurnosti BiH, kao i direktor Uprave za neizravno oporezivanje, predsjednici povjerenstava za vrijednosne papire BiH, entiteta i Brčko Distrikta BiH i predsjednik Pravosudnog povjerenstva Brčko Distrikta BiH. Istovremeno je imenovan stručni tim koji će pružati pomoć članovima Radne grupe.  

Odrediti novo središte skladište radioaktivnog otpada

Vijeće ministara BiH razmotrilo je Informaciju Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost o stanju upravljanja radioaktivnim otpadom u BiH. Za člana Povjerenstva za određivanje lokacije središnjeg skladišta radioaktivnog otpada u ime Vijeća ministara imenovan je Senad Oprašić, šef Odsjeka za zaštitu okoline u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. 

Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost će Vijeću ministara BiH dostaviti prijedlog lokacija za novo središte skladište radioaktivnog otpada u BiH. 

Forenzička ispitivanja i vještačenja

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o usvajanju Strateškog plana opremanja Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja za razdoblje 2015 – 2017. godine u ukupnoj vrijednosti od oko tri milijuna KM, od čega će u 2016. godini biti uloženo 1.250.000,00 KM.

Strateški plan je usmjeren na otvaranje novih laboratorijskih kapaciteta, pored već uspostavljenih, što će doprinijeti efikasnijem funkcioniranju tužiteljstava i sudova. Istovremeno će stvoriti nove uštede proračunskih sredstava koja se sada izdvajaju za vještačenja u laboratorijima drugih država. 

Daljnjom izgradnjom kapaciteta Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja stvorili bi se preduvjeti za akreditaciju u skladu s međunarodnim standardom BAS ISO/IEC 17025, čime bi 
se omogućilo članstvo u Europskom udruženju forenzičkih institucija (ENFSI), što je od izuzetnog značaja za BiH.

O postupku nabave osobnih dokumenata

Vijeće ministara BiH upoznato je s Izvješćem Ureda za reviziju institucija BiH revizije učinka „Nabavka osobnih dokumenata“ - studija slučaja i za realizaciju preporuka iz ovog 
izvješća zadužilo Agenciju za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) i Ministarstvo civilnih poslova uz uključivanje i drugih institucija.

Koordinator za reformu javne uprave zadužen je da informira Vijeće ministara BiH o provedbi projekata u vezi s korištenjem elektronskih servisa u institucijama BiH, kako bi se građanima omogućilo da osjete pogodnosti posjedovanja elektronske osobne iskaznice. 

Ured za reviziju dao je više preporuka s ciljem sprečavanja ponavljanje slabosti koje su 
uočene tijekom nabavke osobnih dokumenata te poticanja razvoja e-servisa koji se mogu koristiti putem elektronske osobne iskaznice kako bi građani BiH osjetili koristi od njenog posjedovanja.

Prema Izvješću, provođenje pregovaračkog postupka IDDEEA-e s jednim ponuđačem dovelo je u pitanje transparentnost i ekonomičnost postupka nabavke elektronskog čipa čija cijena u osobnim iskaznicama od 8 KM nije realna s obzirom na da podaci Ureda za reviziju pokazuju da su oni po fakturi dobavljača iznose blizu 1,1 euro, bez ostalih ovisnih troškova uvoza. Promjenom cijene čipa za samo 1 KM ukupna vrijednost ugovora mijenja se za pet milijuna KM, imajući u vidu da je procijenjena, a kasnije i ugovorena ukupna isporuka pet milijuna komada osobnih iskaznica. 

Adnan Dlakić osoba za suradnju s UNODC-om 

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o imenovanju Adnana Dlakića iz Ministarstvo sigurnosti za kontakt-osobu za suradnju s Uredom Ujedinjenih naroda za droge i kriminal  (UNODC) po pitanju primjene analitičkog programskog alata za kriminalitet u vezi s biljnim i životinjskim vrstama, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije