udruživanje sredstava

Popisani ugovori za projekte podrške povratnicima i raseljenim u BiH

28.05.2018.
u 20:09

Ministar za izbjeglice i raseljene osoba Republike Srpske Davor Čordaš danas je s predstavnicima humanitarne i razvojne agencije CRS (Catholic Relief Services) potpisao ugovore o udruživanju sredstava za tri tekuća projekta koji podržavaju povratnike i raseljene osobe u BiH.

Riječ je o projektima „Integrirani program podrške za reintegraciju povratnika po osnovu Sporazuma o readmisiji“ i dva projekta koji podržavaju Regionalni stambeni projekt u BiH - „Integrirana podrška raseljenim osobama i izbjeglicama u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji“ i „Komplementarna podrška za osiguranje osnovnih izvora zarade u okviru Regionalnog stambenog programa (RSP)“, priopćeno je iz Ministarstva za izbjeglice i raseljene osoba Republike Srpske.

„Integrirani program podrške za reintegraciju povratnika po osnovu Sporazuma o readmisiji“ je projekt Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vlade Švicarske koji se implementira u partnerstvu sa CRS-om i nadležnim enetitetskim ministarstvima.

Projekt predstavlja treću fazu izgradnje funkcionalnog sustava podrške za reintegraciju povratnika po osnovu Sporazuma o readmisiji u BiH i pomaže jačanje kapaciteta institucija na svim razinama da pružaju podršku za socijalno-ekonomsku reintegraciju osoba nakon procesa readmisije.

Ukupna financijska vrijednost projekta je preko 1.200.000 KM, dok na temelju ugovora o udruživanju sredstava, Ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe RS-a sufinancira projekt u iznosu od 100.000 KM. Bit će realiziran do kraja lipnja 2019. godine.

Udruživanje sredstava na ovom projektu je u proteklom razdoblju osigurano i od Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

U okviru podrške RSP-u, CRS kao implementator podržava dva projekta.

Projekt „Integrirana podrška raseljenim osobama i izbjeglicama u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji“ podržava Odjel Vlade SAD-a za stanovništvo, izbjeglice i migracije (PRM), a omogućava raseljenim osobama i izbjeglicama, kojima je osigurano dostojanstveno stambeno zbrinjavanje kroz RSP, da imaju pristup socijalnim pravima, te mogućnost da povećaju svoje prihode zahvaljujući primljenoj pomoći za održivost.

Trebalo bi pomoći izgradnju kapaciteta vlasti BiH na svim razinama da bi se uspostavio sustav socijalnog stanovanja i osigurala ekonomska održivost korisnika RSP-a.

Ukupna vrijednost projekta za sve tri zemlje u regiji u 2018. godini iznosi 2.000.000 KM, a realizirat će se do kraja rujna 2018. godine.

Projekt „Komplementarna podrška za osiguranje osnovnih izvora zarade u okviru Regionalnog stambenog programa (RSP)“, koji podržava Vlada Švajcarske, također pomaže održivu socijalnu i ekonomsku integraciju povratnika i raseljenih u zajednice povratka, kojima je stambeno rješenje osigurano kroz RSP.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije