Enis Džafić

Ponovno se otvaraju pregovori o uvođenju linija do Ploča i Zagreba

09.06.2017.
u 14:04

Predsjednik Uprave-generalni direktor Željeznica FBiH Enis Džafić izjavio je da, što se tiče otvaranja međunarodnih linija, prije svega to ovisi od spremnosti drugih željezničkih tvrtki da na ravnopravnoj osnovi uvedu te linije.   

- Do sada, linija Sarajevo-Zagreb je bila isključivo na štetu Željeznica FBiH i mi smo tu liniju ukinuli iz razloga što su se koristili naši mobilni kapaciteti, a hrvatska strana nije željela plaćati naknadu za korištenje naših vagona. Kompletan prihod ostvaren na teritoriju Republike Hrvatske uzimala je samo za sebe - kazao je Džafić, odgovarajući na pitanje kada se može očekivati uvođenje linije Sarajevo-Zagreb.

Naveo je da će ponovno otvoriti pregovore što se tiče Hrvatske, hrvatskog željezničkog putničkog prijevoza, o uvođenju linije do Ploča i do Zagreba, dodajući da je njihov interes svakako i do Beograda.

Ovo je kazao novinarima u četvrtak prilikom ponovnog uvođenja u redoviti putnički peromet brzog putničkog vlaka Sarajevo-Čapljina-Sarajevo i lokalnog putničkog vlaka Sarajevo-Konjic-Sarajevo.     

Upitan očekuje li da će linija Sarajevo-Čapljina-Sarajevo biti isplativa, odgovorio je da rijetko koja zemlja u Europi ostvaruje pozitivan bilans u vezi s pitanjem putničkog željezničkog prometa bez određenih subvencija. Dodao je da vlak koji prometuje na relaciji Sarajevo-Čapljina subvencioniran je također i od Vlade FBiH.

- Nažalost, mi smo uputili dopis i krajem 2015. i krajem 2016. godine svim županijama na kojima se obavlja željeznički putnički promet da zajednički sufinanciraju taj vidi prometa. Međutim, nijedna županija se nije udostojila niti odgovoriti, a kamoli da otvorimo pregovore - kazao je Džafić, dodajući da je njihova zakonska obveza da sufinanciraju željeznički putnički promet. 

Istaknuo je da, dok god ostvaruju dobre rezultate u teretnom prometu i mogu pokrivati troškove putničkog prometa Željeznice FBiH će omogućiti građanima BiH i svim ostalim zainteresiranima da koriste njihove usluge u putničkom prometu. 

Kazao je kako smatraju da ne postoji strah i „da će ova linija ipak biti popunjena dovoljnim brojem putnika“. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?