Nakon tri mjeseca čekanja

Poništeno imenovanje sudaca za Čitluk, VSTV BiH cijelu proceduru vratio na početak

10.02.2017.
u 07:00

Na dvodnevnoj sjednici Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) donesena je odluka o poništenju imenovanja sudaca u Općinski sud Čitluk, piše Večernji list BiH. Iako jučer od VSTV-a nismo mogli dobiti službenu potvrdu ove vijesti, neslužbeno smo doznali kako je na sjednici usvojena odluka da se procedura vrati na početak, odnosno da se ponovno krene s izborom sudaca na dužnosti za čitlučki sud. Takva odluka je donesena nakon tri mjeseca čekanja. VSTV BiH je još u studenom prošle godine na pozicije u Općinski sud Čitluk imenovao dvije sutkinje iz reda bošnjačkog naroda, jednu iz reda hrvatskog te jednu sutkinju iz reda srpskog naroda. Tako su prekršene ustavne i druge zakonske odrednice koje nalažu da se pri izboru uzme u obzir nacionalni sastav stanovništva područja na kojem djeluje sud. U Čitluku živi više od 98 posto Hrvata.

Raditi po zakonu

- U brojnim dopisima koje smo poslali na sve relevantne adrese u BiH dokazali smo kako imenovanja nisu zakonita. Zadovoljan sam što je to sada shvatio i VSTV BiH i što je poništio prijašnju odluku. Mnogo truda uložili smo u projekt Općinskog suda u Čitluku i očekujem da će nova imenovanja biti izvršena sukladno zakonskim odrednicama, rekao nam je predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg. Ništa manje zadovoljan odlukom VSTV-a BiH nije bio dopredsjednik Skupštine HNŽ-a i predsjednik Kluba hrvatskih izaslanika u Domu naroda Federacije BiH Tomislav Martinović. Istaknuo je kako je ovo pitanje moglo biti riješeno prije nekoliko mjeseci, ali, ipak, kraj priče ima pozitivan ton. - Poništenje imenovanja samo je pokazatelj kako smo s razlogom prosvjedovali posljednja četiri mjeseca. Proces se vratio u zakonske okvire i nove procedure treba što prije završiti kako bi Općinski sud u Čitluku počeo što prije funkcionirati. Ta institucija je od velike važnosti za općinu i stanovnici Čitluka ne trebaju više čekati na završetak ovoga procesa, poručio je Martinović.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?