HNS

Pomoći gospodarstvu, lokalne izbore odgoditi, povećati transfere nižim razinama vlasti

15.04.2020.
u 14:21

Predsjednik Hrvatskog Narodnog Sabora BiH dr. Dragan Čović održao je video konferenciju s liderima hrvatskih političkih stranaka, članova Predsjedništva HNS BiH. Komentiran je niz aktualnih tema. Posebno je naglašena važnost sustavnog djelovanja zdravstvene struke i stručnih službi, kao i uvažavanje poziva da se ostane u svojim domovima. Sa sastanka je poslana ohrabrujuća poruka stanovništvu da se ovo sve skupa izdrži, navodi se u priopćenju HNS BiH.

Poslan je poziv na zakonski utemeljeno djelovanje Središnjeg izbornog povjerenstva. Hrvatski narodni sabor neće podržati rješenja koja nisu u mjerodavnosti SIP-a, i protivna su zakonskim temeljima i Ustavu Bosne i Hercegovine, poručeno je.

Komentirajući održavanje Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, HNS smatra kako će uz ovakve mjere biti nemoguće zakonski organizirati izbore. Ako uvjeti ne dopuste u zakonski predviđenom roku raspisivanje izbora, stav HNS-a je da se Lokalni izbori odgode. Upućen je poziv svim demokratski izabranim predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti Bosne i Hercegovine na donošenju zakonski utemeljenih odluka i konačnog političkog stava po ovom pitanju.

Važnim je naglašena uključenost županija u pismo namjere MMF-u te kako će raspodjela novca obuhvatiti i deset županija u Federaciji. Pored toga iskazana je potreba žurnog političkog djelovanja pomoći obrtu, poljoprivredi, gospodarstvu i ukupnom ekonomskom oporavku.

HNS poziva Vladu Federacije BiH na značajno povećanje transfera iz federalnog proračuna nižim razinama vlasti, koji će očuvati dio obrta i pomoći ukupnoj gospodarskom stanju i pomoći rad nižih razina vlasti, kako bi se vitalni sustav županija, gradova i općina očuvao, istaknuto je.

 

Ključne riječi
HNS

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije