Salko Bukvarević potpisao

Pomoć u zapošljavanju demobiliziranih branitelja, potpisani ugovori s 37 korisnika

potpisivanje
FENA
02.06.2016.
u 16:14

Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obramenooslobodilačkog rata Salko Bukvarević potpisao je ugovore s 37 korisnika iz braniteljskih populacije o dodjeli novca iz proračunskog transfera za pomoć u zapošljavanju demobiliziranih branitelja putem braniteljskih zadruga.

Od 37 korisnika, ugovore s ministrom potpisali su 16 zadruga i 21 pojedinac, koji su na konkursu iz veljače ove godine aplicirali s odgovarajućim projektima.

Na osnovu odobrenih projekta, bit će otvoreno oko 60 novih radnih mjesta za branitelje i članove njihovih obitelji, Zadruge koje su potpisale ugovore najviše se bave poljoprivredom. Projekti se odnose na voćarstvo, stočarstvo, pčelarstvo, ali i na druge djelatnosti.

Pojedinci će dobiti od pet do 15.000, a zadruge od 30.000 do 69.000 KM.

Za sve korisnike s kojima je danas potpisan ugovor iz proračunskog transfera se izdvaja 590.000 KM, podsjetio je ministar Bukvarević i dodao da cjelokupni proračunski transfer za ove namjene iznosi milijun KM.

Konkurs se nastavlja i brzo će biti potpisani ugovori i za ostatak novca od 410.000 KM, najavio je.

Bukvarević podsjeća da je milijun KM odobren ove godine u federalnom proračunu, na inicijativu Ministarstva, za projekt sufinanciranja braniteljskih zadruga i zadrugara. Naglašava da su potpisnici demobilizirani branitelja dobi između 45 i 65 godina, kao grupa koja teško može doći do posla putem biroa rada.

Jedan od potpisnika, Leon Kutleša iz braniteljske zadruge u Tomislavgardu, smatra da je realizacija ovog projekta jedan od načina da ljudi ne traže egzistenciju izvan granica Bosne i Hercegovine, dok je Ibrahim Osmanagić iz zadruge „Krajiška malina“ naglasio da je za ovu godinu njena planirana proizvodnja oko 1.000 tona krastavaca kornišona i 600 tona malina. Ova zadruga inače ima oko 500 kooperanata.

U ime komisije koja je na osnovu veljačanskog konkursa za dodjelu proračunskog novca izabrala korisnike, Adem Šačić je izjavio da je osnovni kriterij bio mogućnost dugoročnog zapošljavanja branitelja i članova njihovih obitelji.

Prijavilo se 68 aplikanata, od toga je bilo valjano 37 prijava, a Komisija je sve odabrane aplikante posjetila da bi se na licu mjesta uvjerila u valjanost ponuđenih programa.

Vođeno je računa i o kantonalnoj zastupljenosti aplikanata.

Korisnici kojima je novac odobren obavezni su koristiti ga za ugovorene namjene. Monitoring će vršiti Ministarstvo, kazao je Šačić.

Ugovori s korisnicima potpisani su u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu u prisustvu premijera Fadila Novalića te ministra rada i socijalne politike Veska Drljače.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?