Sve više parova suočava se s problemom neplodnosti. Iz proračuna FBiH će se svake godine izdvajati 10 mil. KM

Pomoć parovima, Federacija će plaćati umjetnu oplodnju

20.03.2022.
u 20:17

 

BiH kontinuirano bilježi pad nataliteta, a u protekla dva desetljeća sve se više parova suočava s problemom neplodnosti. Županije u FBiH imaju različit odnos prema ovoj problematici, stoga je Vlada FBiH utvrdila i Parlamentu FBiH na usvajanje po skraćenoj proceduri uputila prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom (BMPO). Vlada će, naime, osigurati 10 milijuna KM kako bi financirala biomedicinski potpomognutu oplodnju. - Godišnje se u FBiH rodi 17.000 djece, dok 1500 parova ima problem začeća. Taj podatak pokazuje kako je riječ o visokom postotku i da na tom polju moramo nešto napraviti - kazao je premijer Fadil Novalić, piše Večernji list BiH.

Trenutačna neujednačenost

Dr. Marina Bera, pomoćnica federalnog ministra zdravstva, kazala je kako je različit pristup ovom problemu u različitim županijama doveo do nejednakosti među građanima. - Temeljem analize utvrđeno je da je u nepunoj prošloj godini 289 djece rođeno zahvaljujući postupku biomedicinski potpomognute oplodnje. To je jako značajno. To je 289 osmijeha, 289 djece koja će za nekoliko godina krenuti u školu i činiti oko 20 novih razreda - kazala je Bera. Spomenimo i kako je izmjenama zakona sada omogućeno čuvanje spolnih stanica te njihovo skladištenje. Zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji, koji je donesen 2018., predviđa da županije financiraju tu medicinsku proceduru s obzirom na to da su županije dominantno nadležne u području zdravstva. - Ali, kada smo radili analizu, uvidjeli smo kako županije u tom segmentu rade jako različito i nedovoljno. Stoga je Vlada FBiH odlučila usvojiti izmjene zakona, čime preuzima financiranje biomedicinske potpomognute oplodnje, za što će se izdvojiti oko 10 milijuna KM godišnje - istaknuo je Novalić. Dodao je kako je cilj dovesti u jednak položaj sve bračne parove u FBiH koji imaju potrebu za biomedicinski potpomognutom oplodnjom. Predloženim pravnim rješenjima otklanjaju se problemi u tretiranju podnesenih zahtjeva parova županijskim zavodima zdravstvenog osiguranja i različito tumačenje normi, a osobito različit obujam planiranih sredstava, što bitno utječe na konačni iznos pokrića troškova za BMPO za pojedinačne slučajeve. Razlike među županijama su značajne u pogledu financiranja prava na BMPO zbog njihove različite financijske moći. Donošenjem ovih izmjena zakona smanjit će se nejednakost u dostupnosti ove usluge, odnosno ujednačit će se prava za sve parove kojima je ova usluga indicirana na području FBiH. Novim modelom financiranja prava i usluge BMPO u iznosu od 100% bit će financirane iz proračuna FBiH te dostupne jednako svim parovima s dijagnozom neplodnosti u FBiH. U skladu s procjenama, za provođenje ovog zakona potrebna su financijska sredstva u iznosu od 10 milijuna KM za svaku fiskalnu godinu. Tako se postiže cilj predloženih izmjena i dopuna zakona, a to je smanjenje nejednakosti u dostupnosti usluge BMPO. Na osnovi utvrđenih izmjena i dopuna ovog zakona, pravo na biomedicinski potpomognutu oplodnju na teret sredstava proračuna FBiH, u pravilu, ima žena do navršene 42. godine života koja je u braku odnosno izvanbračnoj zajednici. Ovo pravo odnosi se na tri pokušaja intrauterine inseminacije, sukladno medicinskim indikacijama i smjernicama, te na pet pokušaja izvantjelesne oplodnje.

Primjena od iduće godine

Kako se navodi u priopćenju sa sjednice Vlade FBiH, zahtjevi koji se pokrenu prije početka primjene ovog zakona obavit će se i financirati onako kako je to bilo predviđeno po propisima koji su do tada bili na snazi. Predviđeno je da primjena zakona počne od 1. siječnja 2023. godine. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?