ODGOVOR STRUČNJAKA

Pomaže li kava kad imate glavobolju ili ne?

Getty Images
18.04.2019.
u 19:26

Nekima će kod glavobolje pomoći ibuprofen i san, nekima hladni oblozi preko očiju na nekoliko minuta.

Neki smatraju da kofein može da ukloni glavobolju, dok se drugi trude dokazati suprotno. 

Kava, odnosno kofein ne djeluje na sve ljude jednako. 

- Da budemo jasni, kofein ne pomaže uvijek kod glavobolje, samo ponekad, pojašnjava dijetetičarka Kirsten Ransbury iz Kalifornije. Istaknula je kako kofein pomaže kod glavobolja koje su nastale oticanjem krvnih žila u mozgu. Ispijanje kave s kofeinom tada može pomoći u stezanju žila i na taj način smanjiti oticanje. Opušta i mišiće, pojasnio je Kiran F. Rajneesh, direktor odjela za neurološke bolove na Medicinskom centru Sveučilišta Ohio State Wexner.

Ali, treba biti oprezan jer previše kave može prouzročiti napetost mišića i samim time pogoršati bol.

No, koliko je to previše kofeina? Odgovor na ovo pitanje znanost nema jer kofein različito utječe na ljude. 

"Neki ljudi su genetski više osjetljiviji na kofein, " pojašnjava Rajneesh za Huffington Post, i dodaje kako bi se oni trebali suzdržati od konzumacije kave u svrhu ublažavanja bolova.  Držite se svoje uobičajene doze koju inače pijete, jedna ili dvije šalice kave na dan. Ako i dalje imate glavobolju, nemojte posezati za dodatnim količinama kave jer je vjerojatno neće ublažiti. 

Nekima će kod glavobolje pomoći ibuprofen i san, nekima hladni oblozi preko očiju na nekoliko minuta. Stručnjaci savjetuju kako biste trebali pokušati i boraviti u zamračenoj prostoriji, pokušati se opustiti u toploj kupki, izbjegavati teške obroke i osigurati dovoljno kvalitetnog sna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?