"Tehnička" vlada

Poluge vlasti još uvijek u rukama izbornih gubitnika

Izbori
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
05.11.2014.
u 09:45

Usprkos nedvojbenim izbornim rezultatima i početku pregovora stranaka o formiranju nove vlasti, neizvjesno je kada ćemo dobiti vlade na svim razinama. Za sada je neupitno samo konstituiranje novog saziva državnog Predsjedništva, i to ubrzo nakon potvrde konačnih izbornih rezultata.

Formiranje izvršne vlasti na svim razinama ovisi o političkom dogovoru, a za to nema određenih vremenskih rokova u domaćem zakonodavstvu. U postdaytonskoj Bosni i Hercegovini nikada se nije dogodilo da izvršna vlast, kao u većini demokratskih zemalja, bude formirana u roku od dva mjeseca. Zbog kompliciranosti ustroja zemlje, vjerojatno će dugo trajati i formiranje parlamenata, odnosno domova naroda na državnoj i federalnoj razini, što samo po sebi prolongira uspostavu vlada. Čini se kako bi se prva mogla uspostaviti vlast u Republici Srpskoj i nekim županijama.

Red poteza prilično je jasan. Kako bi se formirala Vlada RS-a, na dužnost mora stupiti izabrani predsjednik entiteta koji potom predlaže mandatara za sastav Vlade. U Federaciji je, pak, potrebno da se formiraju županijski parlamenti i odrede izaslanici za Dom naroda. Tek nakon formiranja oba parlamentarna doma biraju se predsjednik i dopredsjednici entiteta, a tek onda vlada. Vijeće ministara BiH pričekat će potpunu uspostavu državnog Parlamenta, a to znači imenovanje izaslanika u državni Dom naroda, što je u nadležnosti entitetskih skupština. Dok se ne postigne politički dogovor o tome tko će činiti novu vlast i dok se ne provedu sve propisane procedure, državom, entitetima i županijama upravljat će dosadašnje vlade u takozvanom “tehničkom mandatu”. Iako su izborni rezultati takvi da su neke od vlada izgubile i ono malo legitimiteta koji su imale, to ih ne sprječava da uporno donose odluke koje izlaze iz okvira tog “tehničkog mandata”. Eklatantan primjer je federalna Vlada koja ovih dana češće zasjeda i donosi više odluka nego prije izbora.

Pravno će neke od tih odluke biti teško osporiti, iako je jasno da one nemaju nikakav politički kredibilitet jer ih donose izborni gubitnici. Opasno bi bilo ako takvo stanje potraje mjesecima, što najviše ovisi o brzini političkog dogovora o novoj vladajućoj koaliciji. I na državnoj razini je poželjno što prije formirati vlast jer aktualno Vijeće ministara, zbog unutarnjih opstrukcija, teško može donositi bilo kakve odluke. U RS-u je to manji problem jer se sastav Vlade po svoj prilici neće značajnije mijenjati, tako da se tu može govoriti i o kontinuitetu vlasti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?