Medijske slobode:

Položaj novinara najbolji u Finskoj, BiH na 68. mjestu

Medijske slobode:
23.04.2016.
u 21:06

Statistička agencija Statista za list Independent izradila je mapu zemalja koja govori o medijskim slobodama. Tako najbolje uvjete  za rad i medijske slobode imaju zemlje Skandinavije, Njemačka, Costa Rica i Novi Zeland, najteža situacija je u Africi i Aziji, a u zemljama zapadnog Balkana su primjetni problemi, prenosi Klix.ba

Na osnovu službenih podataka iz 180 zemalja svijeta urađena je mapa koja pokazuje medijske slobode u svijetu. Najlošija situacija je u Sjevernoj Koreji, Eritreji i Turkmenistanu. Tako su u prosjeku medijske slobode pale za četiri posto u odnosu na prošlu godinu.

Najveće medijske slobode postoje u Finskoj, Holandiji, Danskoj, Novom Zelandu i nekim drugim državama.

Zadovoljavajuća situacija je u SAD-u, Australiji i Južnoafričkoj Republici.

Najteža situacija je u zemljama Afrike i Azije, gdje vlast kontrolira medije, vrši pritisak na medije, kontrolira medijske izvještaje i sl. U tim zemljama nerijetko novinari budu i meta atentata.

Veliki pad u odnosu na prošlu godinu doživjela je Poljska, koja je pala za 29 mjesta. Situacija u Kini, u pogledu novinarstva je veoma ozbiljna, s obzirom na cenzuru i kontrolu tiskovina predsjednika države Xi Jinpinga, od kada je došao na vlast 2012. godine.

BiH je svrstana u kategoriju zemalja gdje su primjetni određeni problemi, i zauzima 86. mejsto. Istaknuto je da BiH ima dobre zakone o medijskim slobodama, ali je njihova implementacija spora. U odnosu na prošlu godinu BiH je unazadovala za dva mjesta.  U tu grupu spada većina zemalja zapadnog Balkana, Italija, kao i većina zemalja Južne Amerike. Srbija zauzima 59. mjesto, Hrvatska 63. a najbolje rangirana zemlja regije je Slovenija na 40. mjestu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?