Šemsudin Dedić

Poljoprivrednicima pružiti veću podršku u proračunu za 2017. godinu

Šemsudin Dedić
20.12.2016.
u 09:16

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, povodom procedure usvajanja proračuna Federacije BiH za 2017., apelirao je da se povećaju sredstava za poticaje u poljoprivredi.

- Dug za poticaje naslijeđen iz ranijih godina stvara velike probleme u poljoprivredi i nameće se potreba za saniranjem ovog duga izvan redovitih planiranih sredstava za poljoprivredu u proračunu Federacije BiH - poručuje ministar Dedić.

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH odobrio je 15. prosinca 2016. godine Nacrt proračuna Federacije BiH za 2017. godinu. U ovom prijedlogu koji treba proći javnu raspravu predviđeno je 65,7 milijuna KM za poticaje u poljoprivredi. 

Međutim, kako se navodi, ova sredstva nisu dovoljna da bi se izmirile nagomilane obveze.

Ministar isriče da je po stupanju na dužnost 1. travnja 2015. godine zatekao dugove od cca 50 milijuna KM, ali da je u proteklom razdoblju kroz naknadne kontrole i provjere kao i izmirenja dijela dugovanja, dug smanjen na cca 20 milijuna KM.

Ministar Dedić, također, smatra da se dugovanja iz ranijeg razdoblja trebaju razdvojiti od redovitih poticaja u proračunu te očekuje da zastupnici i izaslanici prilikom razmatranja proračuna FBiH za narednu godinu podrže mogućnost revolving kredita kod Razvojne banke, radi osiguranja redovitosti mjesečne isplate poticaja u poljoprivredi.

- Krajnji cilj je da sredstva planirana u Nacrtu proračuna za 2017. godinu od 65,7 milijuna KM budu usmjerena isključivo za poljoprivrednu proizvodnju u narednoj godini i podršku kapitalnim investicijama, što bi uveliko pomoglo poljoprivrednicima - istaknuo je Dedić.

Dodao je da će se novim softverskim rješenjem za obradu novčanih poticaja u poljoprivredi uspostaviti moderan informacijski sustav kojim će se povećati efikasnost, ekspeditivnost i transparentnost, te uz otvaranje kreditne revolving linije kod Razvojne banke Federacije BiH osigurati mogućnost redovitih mjesečnih isplata poticaja.

- Na taj način mogli bismo očekivati da se uz isplate plaća proračunskim korisnicima isplaćuju i poticaji poljoprivrednim proizvođačima, a Ministarstvo bi osiguralo sredstva za plaćanje kamata po ovoj revolving liniji - rekao je Dedić.

Iz Federalnog ministarstva poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva podsjećaju da su poljoprivredni sektor i prateća proizvodnja od ključne važnosti za svaku državu, pa tako i za entitet Federacija BiH.  
Stoga je ministar pozvao na zajednički angažman izvršne i zakonodavne vlasti kako bi se navedena rješenja usvojila prilikom donošenja proračuna Federacije BiH za 2017. godinu te time pružila veća sigurnost i povjerenje kod poljoprivrednih proizvođača kao i bolji preduvjeti za razvoj poljoprivrede.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?