zbog povećanja cijena

Poljoprivrednici zabrinuti pred proljetnu sjetvu: "Tko bude više radio, više će izgubiti"

Poljoprivrednici
27.03.2022.
u 19:59

Poljoprivrednici svoj plan proljetne sjetve ograničavaju u odnosu na siguran plasman. Rast cijena mineralnih gnojiva ove godine kompenziraju stavljajući na njive više stajnjaka s lokalnih farmi.

Poljoprivrednici sa zebnjom prate povećanje cijena goriva, mineralnih gnojiva i sjemena. Preskupa priprema za proljetnu sjetvu unijela je nemir među poljoprivrednike koji pamte i višegodišnju lošu poljoprivrednu politiku bh.vlasti. 

„Onaj tko bude više radio, više će izgubiti“. Ovo je porazno višegodišnje postratno iskustvo bh. poljoprivrednika, koje u jednoj rečenici sažima Salko Bešić iz sela Svojat kod Živinica, javlja BHRT

Destimulirajuća politika prema poljoprivredi negativne efekte posebno pokazuje u kriznim godinama, kakva će očito biti ova. Zbog enormno povećanih inputa za proljetnu sjetvu cijene poljoprivrednih proizvoda, da bi ta proizvodnja bila rentabilna, morali bi poskupjeti i više od 200 posto. Uz ovo treba uzeti u obzir još jedan veliki problem je nesiguran plasman poljoprivrednih poizvoda.

"Iskustva iz prve godine korone su bila katastrofalna. Govorim oni koji su trebali poduzeti mjere, poduzeli su, i dali su sjemena i posijano je puno toga, ali došo je u vrijeme berbe da se daju u bescjenje ili baca, jer nema tržišta.“, kaže Bešić. 

Poljoprivredni stručnjaci godinama upozoravaju vlasti da bi ključni njihov potez trebao biti da osiguraju otkup viška poljoprivrednih proizvoda kako bi na taj način stimulirali veću poljoprivrednu proizvodnju. Međutim, očito je da vlasti imaju drugačije interese od poljoprivrednika. 

"Jednostano država neće ući u taj poslovni aranžman zato što je veliki uvozni lobi. Oni drže sve pod svojom kontrolom i sugurno da su u jednom tom odnosu sa institucijama vlasti, odnosno vladama i ministarstvima, jer jednostavno ukoliko nedostaje hrane, sigurno ćete je prodati kada je uvezete. I to je ono što ograničava rast i razvoj poljoprivredne proizvodnje u Bosni i Hercegovini.“, tvrdi Sad Selimović iz Gospodarske komore Tuzlanske županije. 

Zbog ovoga poljoprivrednici svoj plan proljetne sjetve ograničavaju u odnosu na siguran plasman. Rast cijena mineralnih gnojiva ove godine kompenziraju stavljajući na njive više stajnjaka s lokalnih farmi.

“Proizvodim tako što mogu plasirati. Proizvodimo papriku, krastavce, patlidžan, mahune, lukove, većinom to što možete sresti na tržnicama našim domaćim na štandu jednom s malo bogatijom ponudom.“, navodi poljoprivrednik Bešić. 

U ovogodišnjem proračunu Tuzlanske županije za županijske robne rezerve planirano je 800 000 KM. Rebalansom proračuna koji se očekuje u narednom mjesecu, ovaj iznos bi trebao biti značajno uvećan. Ako se ova najava realizira, to bi moglo utjecati na domaće poljoprivrednike da povećaju proizvodnju i tako direktno utječu na stabilizaciju cijena poljoprivrednih proizvoda. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije