Potrebna pomoć poljoprivredi

Poljoprivredni proizvođači odavno su došli do zida, mogući su i socijalni nemiri

13.01.2017.
u 09:00

Kad je poljoprivredni sektor u pitanju, godinama se brojne stvari ne pomjeraju s mrtve točke. Poljoprivredni proizvođači rade, država ih ne prati ni blizu koliko se to čini u nekim razvijenijim državama i onda brojni dođu pred zid i prisiljeni su napustiti ovu državu, premda bi željeli raditi i zaraditi od rada svojih ruku.

Savez udruga organskih proizvođača Organsko BiH, kojem je na čelu Sejad Herceg, pokušava napraviti određene pomake i ukazati na problematiku koja se tiče proizvodnje hrane u BiH. - Čitavo vrijeme mi poljoprivrednici koji proizvodimo hranu ukazujemo na to da bi vlasti svakako trebale poticati, stimulirati i potpomoći proizvodnju jer ovakvim načinom, kakav sada vlada, sigurno ćemo urušiti razvoj kako organske poljoprivrede tako i poljoprivrede općenito u BiH. Nećemo imati konkurentnost, ističe Herceg u izjavi za Večernji list. Savez priprema strategiju razvoja organske poljoprivrede koju će predočiti svim ministarstvima, od općinske do državne razine, o tome kako bi trebalo pomoći poljoprivrednom sektoru.

BiH mora biti konkurentna

- Evo, upravo sam na jednom putovanju u Austriji, gledam kako to rade poljoprivredni proizvođači u Europskoj uniji i zasigurno mi nećemo moći ovu utakmicu u EU stići ako vlasti ne budu prepoznale naše aktivnosti u proizvodnji hrane jer, kao što vidim u Europi, svaki poljoprivredni proizvođač ima određene poticaje u svim oblicima proizvodnje. Mi u BiH uistinu nećemo moći ni blizu Europskoj uniji jer nemamo ni 10 posto poticajnih mjera koje se daju u EU, a trebamo biti konkurentni, rezolutan je Herceg.

Ističe kako postoje neke suradnje među ministarstvima, pa se surađuje i s Vijećem ministara, ali potrebno je puno više da bi se dogovorile konkretne stvari koje će potpomoći poljoprivrednu proizvodnju i same proizvođače u ovoj zemlji. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?