Parlamenta FBiH

Poljoprivreda u FBiH sektor je koji nije dovoljno iskorišten

17.05.2017.
u 19:49

Poljoprivreda u Federaciji BiH sektor je koji nije dovoljno iskorišten, a tematskom sjednicom Zastupničkog doma Parlamenta FBiH koja je održana danas pokušalo se doći do rješenja.

Jedna od zdravijih grana poljoprivrede je malinarstvo, a predsjednik Udruženja proizvođača, prerađivača, otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća Enver Avdić kazao je da se mora pomoći ovom sektoru da bi nastavio s rastom.

Iako je pohvalio napredak proizvodnje malina kazao je da to neće trajati vječno ako ne dobiju podršku.

- Ne smijemo dozvoliti da ovo stane, jer sve što se uloži vratit će se višestruko - rekao je Avdić.

Dodao je da je malinarstvo zaposlilo 60.000 ljudi, a da, uz domaćinski odnos prema tom sektoru može biti i više.

U prošlog godini neto izvoz maline, istaknuo je, bio je 80 milijuna KM, a da bi ove godine trebao preći iznos od 100 milijuna.

- Za jednu KM koju uvezemo za malinarstvo izvezemo 40 KM. Malo je sektora koji se mogu pohvaliti ovim modelom razvoja, ali podrška ne smije izostati - poručio je Avdić.

Predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka FBiH Mehmed Nikšić govorio je na tematskoj sjednici uime grane kojom se on bavi naglašavajući da oni nisu u poziciji kao malinari, te da imaju problema.

Naglasio je da ih ''uništavaju parafiskalni nameti kojih u FBiH ima više od 400''.

Naveo je da se moraju napraviti prioriteti u svim odnosima prema poljoprivrednicima, između ostalog i kad su u pitanju poticaji.

Tvrdi da se više pomaže onima kojima je poljoprivreda ''hobi'' nego stvarnim proizvođačima.

''Hobista'' je, kaže, na tisuće, a nezadovoljstvo je izrazio i zbog velikog broja udruženja koja umrežuju i ljude koji nemaju veze s poljoprivredom i proizvodnjom.

Zastupnica Saveza za bolju budućnost u Zastupničkom domu PFBiH Azra Hadžić, koja je i inicirala tematsku sjednicu, kritizirala je ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudina Dedića i pozvala ga da podnese ostavku.

Navela je da ministar ne shvaća ozbiljno probleme u poljoprivredi.

- Očekivali smo da ćete napraviti određene poteze, da ćete prevazići probleme, da nećete dozvoliti da uđemo u ovu godinu s neisplaćenim poticajima koji se vuku iz 2014. godine - kazala je Hadžić.

Ministar Dedić je na početku tematske sjednice istaknuo da je ministarstvo koje vodi naslijedilo brojne probleme i da je to jedino ministarstvo u kojem nije bilo službene primopredaje funkcije jer raniji ministar nije imao informaciju o stanju u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH.

Naglasio je da pritisak na resorno ministarstvo, u proteklom razdoblju najviše vrše oni koji su godinama koristili poticaje, a na to nisu imali pravo.

Rekao je da su poticaji jedan od problema u poljoprivredi zbog neuređenosti koja je naslijeđena, naglašavajući da su postali socijalna, a ne razvojna komponenta.

- U poljoprivredu ulaze mnogi zbog poticajnih sredstava - naglasio je Dedić te dodao da su oko 2.500 obrtnika i pravnih osoba korisnici poticaja, i 12.000 fizičkih osoba.

Federalna porezna uprava je dostavila podatke da je među 12.000 fizičkih osoba 2.000 korisnika koji su zaposleni u raznim državnim službama, 2.500 penzionera te 450 korisnika socijalne pomoći.

- Struktura korištenja poticajnih sredstava nije dobra, u tome je problem - naglasio je Dedić.

Šef Kluba SBB-a u Zastupničkom domu PFBiH Nasir Beganović je naglasio da je problem u poljoprivredi evidentan i da ministra ne amnestira činjenica da je loše stanje naslijedio.

- Na to se odmah trebalo reagirati, izaći pred ovaj parlament i reći imamo veliki problem u poljoprivredi - rekao je Beganović.

Predsjedatelj Zastupničkog doma PFBiH Edin Mušić pozvao je sve predlagače zaključaka s tematske sjednice o stanju u poljoprivredi FBiH da ih dostave u pisanoj formi dostavi da bi bio sačinjen konačni prijedlog zaključaka.

O tom prijedlogu Zastupnički dom će se, po riječima Mušića, izjasniti na prvoj sjednici nakon dostavljanja konačnog prijedloga zaključaka Kolegiju Doma.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?