Sarajevo, Tuzla i Bihać

Politički sukobi blokirat će popunu Doma naroda u FBiH

Izbori u BiH
Foto: Reuters (Ilustracija)
09.12.2014.
u 09:59

Središnje izborno povjerenstvo BiH još uvijek čeka da većina županijskih parlamenata dostavi kandidacijske liste za izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, iako su po entitetskom ustavu i Izbornom zakonu to već trebali uraditi.

Čekaju se Bošnjaci

Do jučer je samo Skupština Županije Središnja Bosna dostavila kandidacijske liste i čini se kako će ona prva i okončati proces izbora izaslanika u Dom naroda. Ovaj Dom koji ima 58 izaslanika, po 17 Bošnjaka, Srba i Hrvata te sedam pripadnika ostalih naroda, vrlo je važan dio zakonodavne vlasti, jer bez njegovog konstituiranja nemoguće je otpočeti proces izbora predsjednika i dopredsjednika Federacije, kao ni entitetske vlade.

Izvjesno je da ćemo u novu godinu ući bez formiranog Doma naroda na federalnoj razini, a samim tim i bez nove, legitimne izvršne vlasti. Čini se kako će najviše problema biti u većinskim bošnjačkim županijama, izuzev Zeničko-dobojske županije koja je jučer nastavila ranije započeto konstituirajuće zasjedanje. U ovoj županiji je izgledna parlamentarna većina koju će činiti SDA, DF i HDZ BiH.

Krajnje neizvjesno je kada će proces izbora izaslanika za Dom naroda pokrenuti skupštine u Tuzlanskoj, Unsko-sanskoj, Sarajevskoj i Bosanskopodrinjskoj županiji.

U ovim županijama se ne zna ni tko će činiti parlamentarnu većinu, jer SDA i DF nemaju dovoljno zastupnika da sami formiraju vlast. U takvoj situaciji nije moguće izabrati skupštinsko rukovodstvo, a očito ni krenuti u proces izbora izaslanika za Dom naroda.Među većinskim hrvatskim županijama najmanje neizvjesnosti je u Županiji zapadnohercegovačkoj, gdje HDZ BiH ima apsolutnu većinu. Tijekom ovog tjedna bi trebala biti poznata imena izaslanika iz ove županije u federalnom domu naroda. Slično se očekuje i u Posavskoj te Hercegbosanskoj županiji.

Dostaviti imena kandidata

Određenih problema moglo bi biti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, ali ne zbog izbora izaslanika, nego zbog drugih političkih pitanja.

Procedura je takva da prije izbora izaslanika sve županije moraju SIP-u dostaviti liste kandidata, a tek nakon njihove potvrde može se ići u proces glasovanja. Dodatni je problem što u nekim županijama nema dovoljno izaslanika određene nacionalnosti pa će se popuna tih mjesta morati izvršiti iz drugih županijskih parlamenata u kojima ima zastupnika te nacionalnosti.

Hrvata naime nema u skupštini Tuzlanske županije, Bošnjaka u skupštini Zapadnohercegovačke županije, a u nekim županijama nedostaje i Srba i “ostalih”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?