Vjekoslav Bevanda

Političke razmirice kočile su zakonska rješenja koja su stizala iz Vijeća ministara

bevanda
10.11.2017.
u 12:01

Događalo se i da u Vijeću ministara svi nemamo dovoljno volje i snage da se uhvatimo u koštac s reformskim zakonima i odlukama", naveo je Bevanda

Ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je da se po glasovanju u Parlamentarnoj skupštini BiH vidi da već duže vrijeme nema parlamentarne većine i da je došlo do podjela u pojedinim klubovima i osnivanja novih, te da je stanje znatno drugačije u odnosu na razdoblje kada je formirano Vijeće ministara.

"Uskoro ulazimo u izbornu godinu i ne vidimo tko bi sada prihvatio funkciju predsjedatelja Vijeća ministara i na koji bi se način izjašnjavalo Predsjedništvo BiH u vezi s mandatarom. Mnogo je to složeniji proces od nezadovoljstva radom izvršne vlasti", rekao je Bevanda za Dnevni avaz.

On je naglasio da postoje stvari koje se moraju rješavati bez obzira na politička nesporazume te da pojedina ministarstva dobro obavljaju svoj posao, ne probijaju rokove i ispunjavaju obveze.

"Bilo bi naivno reći da nije moglo više, ali moglo se više i u izvršnoj i u zakonodavnoj vlasti. Političke razmirice kočile su zakonska rješenja koja su stizala iz Vijeća ministara. Događalo se i da u Vijeću ministara svi nemamo dovoljno volje i snage da se uhvatimo u koštac s reformskim zakonima i odlukama", naveo je Bevanda.

On je dodao da je dobar zamah bio na početku mandata kada je dogovorena Reformska agenda, mehanizam koordinacije, predata aplikacija za članstvo u EU, ispregovaran aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, nakon čega su, kako je naveo, krenule dnevnopolitičke kalkulacije, koje su zaustavile daljnji napredak.

Ministar financija i trezora BiH tvrdi da neće biti nikakvih posljedica za proračun BiH ukoliko ne bude bilo novca od MMF-a, jer se novac uplaćuje u proračune entiteta, a BiH ne koristi niti fening.

"Svjetska banka ima prateće projekte uz angažman s MMF-om i oni su korisni zbog provođenja reformi i konzultantskih usluga i naravno financijske podrške", rekao je Bevanda.

Prema njegovim riječima, poznato je da zemlja gubi oko milijardu KM za infrastrukturne projekte zbog neusvajanja izmjene Zakona o trošarinama zbog čega su svi na gubitku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?