Stiže u BiH

Političari s Merkel i Mogherini 
bez dogovora o reformama

Angela Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
08.07.2015.
u 17:04

Najmoćnija žena današnjice njemačka kancelarka Angela Merkel sutra stiže u BiH gdje je predviđen niz susreta, a njezin posjet dolazi u vrlo osjetljivom i važnom trenutku za ovu zemlju kada se lome koplja oko približavanja zemlje Europskoj uniji i provođenja niza mjera zbog čega će samo dan kasnije u Sarajevo stići visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini. Merkel će u Sarajevu najprije razgovarati s predsjedateljem Vijeća ministara Denisom Zvizdićem s kojim će razgovarati o provedbi zajedničkog plana Europske unije za Balkan u sklopu potpore ovoj regiji koji je započeo berlinskim summitom. Nakon toga će šefovi dviju vlada imati razgovor u četiri oka. Njemačka kancelarka će u sklopu regionalne turneje doći u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i u okviru radnog ručka razgovarati s članovima državnoga vrha. Na kraju posjeta savezna kancelarka Merkel će posjetiti izložbu “Srebrenica 11. 7. 1995.’’ i sastati se s predstavnicama udruge “Majke Srebrenice”.

Ovaj posjet njemačke kancelarke dolazi u vrijeme krize kada su vlasti RS-a odbile ponudu za provedbu reformi u sklopu novoga pristupa Europske komisije prema BiH koje je predložila Europska unija, ali i rekonstrukcije vlasti u Federaciji BiH. Novu opredijeljenost EU je nekolicina političara u Bosni i Hercegovini, uključujući članove Predsjedništva BiH Dragana Čovića i Mladena Ivanića, ocijenila presudnom za zaokret BiH prema EU.

Ti će razgovori biti i u središtu pozornosti s visokom predstavnicom Mogherini. Prvi i najvažniji korak vezan za uspostavu mehanizma koordinacije BiH s EU.

Komentara 3

BR
brodarevac
15:11 09.07.2015.

Blog Nicholasa Hilla: Čović i HDZ BiH Prije desetak godina sam službovao u Zagrebu i bio zapanjen dvostranačkom podrškom za euroatlantsku agendu, uključujući podršku tadašnjeg premijera Ivice Račana i lidera opozicije Ive Sanadera. Široki konsenzus političkih stranaka bio je odod ključne važnosti za brzi napredak Hrvatske, prvo prema NATO savezu, a potom i članstvu u Europskoj uniji. Ovo spominjem samo zato jer se radi o nevjerojatnom kontrastu u usporedbi s politikom Hrvata u BiH danas koja ima tendenciju da bude samosažaljevajuća i nekonstruktivna. I dok Hrvatima prijeko treba zaposlenje i ekonomske mogućnosti, dominantno političko rukovodstvo HDZ-a jedva da se kreće, stalno vrteći priču o "nejednakosti Hrvata" i kako je treba riješiti reformom izbornog zakona. Reforma izbornog zakona jeste važna i ona se mora svakako rješavati u ovoj zemlji da bi ušla u EU, ali ta reforma ne mora potrošiti sav kisik u prostoriji i onemogućiti aktivnosti na mnogo urgentnijim ekonomskim reformama koje su ovoj zemlji potrebne. Stranački lider i član Predsjedništva Čović je uporan u sklapanju dogovora, ali je previše distanciran od najnovijih ekonomskih reformskih aktivnosti. Jedini ekonomski prioritet kojem je HDZ BiH posvetila pažnju nakon izbora je imenovanje stranačkih ljudi u unosne odbore državnih poduzeća. A nezainteresiranost koju pokazuje prema reformskoj agendi doprinosi jedino ugrožavanju položaja Hrvata u BiH. Hrvati, koji gotovo svi imaju putovnice EU-a, u potrazi za poslom odlaze u druge dijelove Europe. Obitelji su razdvojene po generacijskim linijama. U usporedbi s brojem Hrvata, oni imaju ogroman politički utjecaj. Imaju i ogromne ekonomske prednosti s obzirom na blizinu profitabilnih primorskih turističkih mjesta, pa ipak narativ koji posljednjih godina rabi HDZ je uvelike negativan i rigidan. To se mora promijeniti ili će vodstvo HDZ-a riješiti "hrvatsko pitanje" drugim sredstvima. Hrvati će odlaziti iz ove zemlje i jedino pitanje će biti tko će otići posljednji da pogasi svjetla u Hercegovini.

JO
JohnConnor
14:58 10.07.2015.

Cinjenica je da ni Bosnjacima ni Srbima nije u interesu da BiH postane clanica EU, zato jer ni jedni ni drugi nedijelen europske vrijednosti. Jedino im je interesantno pokupiti lovu iz EU fondova. Osim toga Bosnjacima se svidja ovo stanje jer ovako mogu vjecno uskracivati ustavna prava Hrvatima i tako ih tjerati na iseljenje.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?