nasilje u mostaru podsjetilo na slučaj georgea floyda

Policijsko premlaćivanje sina strijeljanog Hrvata iz Trusine moglo je pokrenuti opasni val nasilja

13.04.2021.
u 08:20

Samo zahvaljujući činjenici da je sve zabilježeno videokamerom koja služi kao nadzor na zgradi, dvojica policijskih nasilnika koja su se skrivala iza policijske odore teško će se moći izvući

Više stotina prosvjednika okupilo se jučer ispred središnje zgrade Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije u Mostaru u znak prosvjeda zbog nasilja nad mladićem kojega su u subotu navečer teško pretukli pripadnici Interventne postrojbe policije u Mostaru, što je izazvalo oštre osude u javnosti, ali i kod više dužnosnika, piše Večernji list BiH.

Nije se opirao, ali...

Veliki broj građana tražio je kažnjavanje policajaca Jusufa Penave i Armina Vrače, ali i odgovornost unutar policijske hijerarhije jer, kako su isticali i tvrdili, ovo nije prvi slučaj koji je prijavljen o nasilju policijskih djelatnika u vremenu zabrane kretanja zbog sprječavanja širenja koronavirusa.

Pravo je pitanje što bi se događalo da se kojim slučajem mladić opirao, a ovaj se slučaj zbog policijske brutalnosti nazvao i hercegovačkim slučajem Georgea Floyda, zbog čijega je ubojstva u SAD-u pokrenut val prosvjeda. Samo zahvaljujući činjenici da je sve zabilježeno videokamerom koja služi kao nadzor na zgradi, dvojica policijskih nasilnika koja su se skrivala iza policijske odore teško će se moći izvući. U tome zapisu vidi se kako mladić Slaven Blažević, koji se zatekao u Franjevačkoj ulici u Mostaru u subotu malo poslije 23 sata, ide prema ulazu zgrade, gdje ga sustižu dvojica policajaca. On se uopće nije opirao policajcima koji su ga najmanje deset puta udarili te ga bacili na beton ispred ulaza u zgradu. Tu završava snimka koja traje manje od dvije minute.

Sam Slaven u izjavi za medije potvrdio je kako je bio kod prijatelja u susjednoj zgradi i pješačio je prema svojoj zgradi. - Na putu prema kući primijetio sam da se zaustavlja policijsko vozilo malo podalje od mene i u tom trenutku požurio sam ući u zgradu svjestan da sam prekršio mjeru zabrane kretanja i kako bih izbjegao moguću kaznu. No policajci su me sustigli točno ispred zgrade. Dalje se na snimci vidi sve što se dogodilo. Ispričao sam se što sam prekršio policijski sat, ponudio platiti kaznu, no oni su počeli s udarcima. Nakon toga odveli su me u policijsku postaju. U policijskom vozilu već u nekoliko navrata napominjao sam im da se ne osjećam dobro. U policijskoj postaji napisali su prekršajni nalog na kojem je pisalo da sam prekršio pravilo kretanja. U prekršajnom nalogu nigdje nisu spomenute ozljede, samo piše da sam prekršio zabranu kretanja od 21 do 5 sati. Nakon što su napisali prekršajni nalog, pustili su me kući pješice - ispričao je pretučeni Slaven Blažević za pogled.ba. On je zamolio policiju da ga odveze u Centar urgentne medicine (CUM) zbog nanesenih ozljeda, no to su odbili učiniti. - Samo su mi rekli da idem kući. Pušten sam da šetam gradom i na taj način opet kršim policijski sat, svjestan da me opet može netko zaustaviti i ponovno legitimirati. Nakon toga otišao sam na hitni pregled, sam, jer se nisam osjećao dobro. Čak sam, dok sam hodao do kuće, povratio nekoliko puta - objasnio je. Na CUM-u su evidentirane ozljede glave i udarci po tijelu.

Drastično prekoračenje ovlasti

- Mogu samo reći da mi je drago što su, prije svega, sve zabilježile kamere jer da nisu, vjerojatno ništa od ovoga ne bi bilo. Zahvaljujem svim građanima koji su izrazili podršku i nadam se da će ovo otići u pravom smjeru - rekao je. Slaven je potvrdio kako je angažirao i odvjetnika te da pokreće privatnu tužbu protiv dvojice policajaca. Ovaj je slučaj dodatno podgrijao strasti u gradu na Neretvi budući da je Slaven Blažević, kojega su pretukla dvojica bošnjačkih policajaca, sin pokojnog Željka Blaževića, kojega su pripadnici bošnjačke Armije BiH strijeljali kao 28-godišnjaka u mjestu Trusini kod Konjica u masovnom zločinu. Simbolično, premlaćivanje Slavena dogodilo se šest dana uoči godišnjice ubojstva njegova oca. MUP Hercegovačko-neretvanske županije osudio je nasilje te suspendirao dvojicu policajaca, a cijeli slučaj preuzelo je Tužiteljstvo ove županije. - Radi se o klasičnom primjeru prekoračenja ovlasti i policijskog kodeksa, zbog čega se duboko ispričavamo cjelokupnoj javnosti, a posebice mladiću prema kojem se postupalo - navodi se u priopćenju MUP-a HN županije. - Dvojica policijskih službenika odmah su udaljena s dužnosti, pokrenuta je unutarnja istraga u kojoj će se istražiti svi aspekti ovakvog ponašanja te utvrditi postojanje elemenata kaznene odgovornosti policijskih službenika - navodi se u priopćenju MUP-a HNŽ-a.

Nasilje je osudio i predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg. - Za ovakvo ponašanje nema opravdanja i evidentno je da su dva policajca potpuno prekoračila svoje ovlasti.

Ovaj incident nipošto ne smije poljuljati povjerenje naših građana u djelatnike MUP-a, čija je zadaća štititi građane i čuvati javni red i mir - rekao je Herceg. I mostarski gradonačelnik Mario Kordić osudio je policijsko nasilje. Zbog nepostojanja policijskih tijela poput ravnatelja, policijskog odbora, ali i javno-žalbenog ureda u HNŽ-u, što je rezultat političkih blokada, upitno je mogu li policijski nasilnici snositi posljedice unutar službe. Kazneno će zasigurno odgovarati.•

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?