Utrka između policijskih agencija izaziva zabrinutost građana

Policije na granici dvaju entiteta nabavljaju vozila, naoružanje 'za ne daj Bože'

05.11.2023.
u 10:00

Oklopnjaci koje proizvodi specijalizirana kanadska tvrtka Roshel trebali bi navodno poslužiti policiji za suočavanje s kriznim situacijama, a Komšić je pak kazao kako je dobro da su nabavljeni "zlu ne trebalo".

Posljednjih mjeseci županije, Federalna uprava policije i Policija Republike Srpske doslovno se utrkuju u objavljivanju vijesti kako se naoružavaju, opremaju, nabavljaju oklopna vozila, za što se troše milijuni maraka, piše Večernji list BiH.

Te objave izazivaju zabrinutost s obzirom na vrstu naoružanja i opreme koji se nabavljaju, a sumnje da se u primislima, osim očuvanja javnog reda i mira te veće sigurnosti policijskih snaga, skrivaju posve drugi razlozi podgrijao je Željko Komšić. On je nedavno u Tuzli izjavio kako bi se ova zemlja morala prilagoditi novim okolnostima "jer je cijeli svijet poludio" pa mora biti spremna braniti se bude li to nužno. Komšić je to kazao u Tuzli, gdje je sudjelovao u predstavljanju novih oklopnih transportera što ih je nabavio MUP Tuzlanske županije izdvojivši za četiri takva vozila nešto više od dva milijuna eura. Oklopnjaci koje proizvodi specijalizirana kanadska tvrtka Roshel trebali bi navodno poslužiti policiji za suočavanje s kriznim situacijama, a Komšić je pak kazao kako je dobro da su nabavljeni "zlu ne trebalo". Dodao je kako stanje u zemlji, ali i regiji te Europi daje razloga za zabrinutost, posebice u svjetlu eskalacije krize na Bliskom istoku, a sada cijeli svijet ide u smjeru koji je teško predvidjeti.

"Zlu ne trebalo"

- Najbolja situacija je da se ova nabavljena vozila nikada ne upotrijebe, ali ponavljam, da moje životno i političko iskustvo govori - neka ih. Zlu ne trebalo - kazao je Komšić. Objašnjavao je kako su u BiH godinama živjeli pod nekom vrstom kupole računajući da će drugi brinuti o njihovoj sigurnosti, no sada su se okolnosti promijenile pa valja biti spreman za različite scenarije. - Mi se trebamo osvijestiti i dozvati pameti jer se nitko neće boriti za ovu zemlju ako mi sami nećemo - kazao je Komšić. Treba reći kako su 60-ak vozila naziva Roshel Senator APC nabavile i vlasti u Ukrajini tijekom prošle godine nakon što je počela ruska agresija. Tamo se ta vozila pak ne koriste za policijsko čuvanje javnoga reda i mira ili za veću sigurnost policijskih snaga, nego za operacije specijalnih policijskih i vojnih snaga te njihovo brzo prebacivanje s jedna na drugu lokaciju u ratu s ruskim snagama. To vozilo ima dodatne zaštite od eksploziva, napada većih kalibara, ima termokamere, detekciju pucnja... Problematično s vojno-sigurnosnog aspekta na tim vozilima je postojanje kupole na koju se doslovno može instalirati teška strojnica promjera 12,7 milimetara, a zbog čega je prošle godine međunarodna zajednica angažirana u Bosni i Hercegovini postavljala veliki broj pitanja čelnim ljudima Ministarstva unutarnjih poslova. Prije desetak dana i Specijalnoj policijskoj jedinici Federalne uprave policije isporučeno je novo oklopno vozilo Roshel Senator APC. Ovo vozilo prvotnu uporabu ima za policijske agencije, prije svega ophodnje i izviđačke misije, zatim zapovijedanje, transport i potporu postrojbama za specijalne operacije, protuterorističke operacije i specijalne akcije. FUP planira nabavu još najmanje dva ovakva vozila. Uz to, najavili su nabavu dodatnog oružja, dronova, taktičkih odora, nabavu većeg helikoptera. Uz FUP, ista vozila nabavila je i sarajevska policija. Ministar unutarnjih poslova Admir Katica je istupom kako je osnovna namjena za suzbijanje težih oblika narušavanja javnog reda i mira, "ali i rješavanje kriznih situacija" također zagolicao maštu javnosti. Uz to, ova županija zajedno s Federacijom BiH pomoći će i Bosansko-podrinjsku županiju transferom od tri milijuna maraka za nabavu oklopnih vozila i specijalne opreme za potrebe Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova te županije. Novo oružje i opremu nabavlja i Zeničko-dobojska županija. Tri najveće županije u godini dana izdvajaju ukupno oko 227 milijuna maraka.

Hrvati bez arsenala

Zanimljivo je kako je riječ o četiri većinski bošnjačke županije koje "graniče" s Republikom Srpskom. Istodobno, u županijama s razmjernom hrvatskom većinom ili udjelom sa sjedištima u Mostaru, Širokom Brijegu, Tomislavgradu, Travniku ili Orašju ulaganje u policijsku opremu i naoružanje gotovo je na razini simboličkog. Ranije su bošnjačke vlasti i javnost pozivali na "oprez" zbog toga što se policijske strukture u Republici Srpskoj gotovo svakodnevno naoružavaju. Dio tih snaga, opreme i naoružanja mogli su se vidjeti tijekom obilježavanja praznika toga entiteta. A posebno su se isticali oklopnjaci domaće proizvodnje Vihor i Despot iz Tehničkog remonta Bratunac, koji su dograđeni borbenim stanicama nabavljenima iz Južnoafričke Republike. A uključuju daljinometar, termovizijske kamere, najmoderniji softver za upravljanje stanicom. Uz to, policija Republike Srpske nabavila je i dronove, a planirali su teškim strojnicama naoružati helikoptere. Što je posebno zabrinulo sve koji nadziru sigurnosni segment i prate nadležnosti koje imaju policijske snage u entitetima. Mnogi zbog toga strahuju kako se dva entiteta, odnosno dvije strane, srpska i bošnjačka, kako je to pravilno primijetio te urbi et orbi podastro Komšić, spremaju i za potencijalne konflikte. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?