velika akcija

Policija kriminalcima upala u NEPROBOJNE MOBITELE

04.07.2020.
u 08:34

Prodajem telefon BQ Aquaris X2 sa instaliranom Encro programom. Opširnije o Encro phone pogledajte na jednom od promo video na YouTube ili na web sajtu https://encryptionmobile.com/ ili postavite upit nama putem Njuškalo privatna poruka ili putem WhatsApp na broj telefona 091...” stoji u oglasu korisnika Encrochat Hrvacka koji je postavljen 26. siječnja 2020. godine, a u međuvremenu je istekao.

Cijena za uređaj koji se nudi u oglasu prepunom pravopisnih i gramatičkih pogrešaka prilično je ispravna za prodavatelja, tražio je za mobilni telefon 7000 kuna. A to je nekih 50 posto jeftinije od cijene koju su tražili dobavljači u drugim europskim zemljama. Naglasak je ovdje na perfektu, jer je u međunarodnoj policijskoj akciji u kojoj je uhićeno više od 800 osoba EncroChat otišao u povijest. EncroChat je bila komunikacijska mreža koju su koristili kriminalci različitih vrsta s pomoću mobilnih uređaja s operativnim sustavima Android i BlackBerry.

Kompanija EncroChat iz Nizozemske koja je stvorila ovu mrežu prodavala je uređaje uz pomoć kojih se ona mogla koristiti, a imali su isključenu kameru, GPS, USB i mikrofon te se tvrdilo da su oni sigurni za komunikaciju, odnosno neprobojni. Kako se može pronaći u različitim objašnjenjima, primjenjivan je BQ Aquarius X2, čip španjolske proizvodnje koji je omogućavao model dvostrukog korištenja operativnog sustava mobilnog uređaja, jednog koji je uredno bio dijelom javno dostupnih mreža, te drugog kojim se jamčila apsolutna privatnost. Za šest mjeseci korištenja EncroChata u Europi se plaćalo od 1500 do 2000 eura, a mreža je samo u Velikoj Britaniji imala deset tisuća korisnika. CNN navodi da je u svijetu mrežu koristilo čak 60.000 ljudi.

– Kao što računalo može imati dva operativna sustava, tako su očito napravili i na mobitelu. I to tako da im nitko ne može nešto ubaciti na mobitele, a ako policija i pronađe mobitel, ne bi mogla pristupiti tom drugom sustavu niti pronaći poruke, što je očito bila ideja – tumači za Večernji list Đuro Lubura, vještak za telekomunikacije i tehniku i metodologiju prisluškivanja.

U opisima EncroChata i spominje se ‘dugme za paniku’, odnosno poseban PIN za otključavanje mobitela kojim bi se pobrisali svi podaci iz tajnih komunikacija. Međutim, britanska je policija uočila postojanje tajne mobilne mreže 2016. godine, a francuska 2017. godine u sklopu akcija protiv organiziranog kriminala, piše Vecernji.ba. U prosincu 2018. godine spominjalo se da je prilikom naručenih ubojstava Paula Masseyja i Johna Kinselle, dvojice utjecajnih britanskih kriminalaca, korišten baš EncroChat.

– Kad se na tržištu pojavi mreža uređaja čija je jedina namjena korisnike zaštititi od prisluškivanja i sve postane prilično masovno, logično je da će se policija ujediniti u pokušaju da shvati tko to i s kojom namjerom koristi. Sama prodaja i korištenje takvih uređaja nisu nelegalni, kao što nije nelegalno kupiti i posjedovati nož, ali je nedozvoljeno njime ubiti ženu. Tako policija nije uhitila ljude jer se koriste ovim sustavom ili jer su ga prodavali, već zato što su se bavili drugim nelegalnim aktivnostima i prikrivali ih korištenjem ove mreže – pojašnjava Lubura.

Mreža je probijena u ožujku kada je europskim policijama pošlo za rukom postaviti uređaj na servere EncroChata otkrivene u Francuskoj, a ti su podaci onda distribuirani službama sigurnosti koje su analizirale milijune poruka te su, očito, uspjele pronaći i one koje su dokazivale sudjelovanje u organiziranju protuzakonitih aktivnosti. Kada su tvorci mreže shvatili da je probijena, 13. lipnja poslali su generičku poruku svim korisnicima kojom ih savjetuju da isključe uređaje i bace ih, a potom su odlučili u cijelosti ugasiti mrežu. No bilo je prekasno.

CNN navodi da se mreža većinom koristila za aktivnosti poput pranja novca, organizacije ubojstava, distribucije nedopuštenih sredstava i robe. Samo u Velikoj Britaniji u sklopu najveće operacije te vrste pod nazivom Venetic uhićeno je 746 osoba, zaplijenjeno 68 milijuna dolara u gotovini različitih valuta, 77 komada različitog oružja, 55 vrijednih automobila, 73 luksuzna sata, goleme količine narkotika. Navodi se da je akcijom spriječeno 200 životnih ugroza.

U Nizozemskoj je uhićeno 60 osoba u operaciji Lemont, zaplijenjeno je 25 tona droge, 20 milijuna eura, deseci komada automatskog oružja, 25 automobila, skupocjeni satovi. Rastavljeno je i 19 laboratorija za proizvodnju droge. Akcija se provela još i u Haagu, Lilleu, Galwayju, Dublinu, Meathu. Sam EncroChat radio je kao legalna kompanija sa sjedištem u Nizozemskoj, ali i uredima u Južnoj Americi i Turskoj, a poslovali su u 140 zemalja. Identiteti osoba koje su stajale iza EncroChata nisu objavljeni

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije