25 godina od dolaska bijelog puta

Pokrovitelji obljetnice K. Grabar-Kitarović i D. Čović

19.12.2018.
u 09:43

Danas (srijeda, 19. prosinca) bit će obilježeno 25 godina od dolaska humanitarnog konvoja “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu” kojim su Hrvati u opkoljenoj Lašvanskoj dolini spašeni u prosincu 1993. godine. U programu, čiji je organizator udruga “Čuvarica tradicije” iz Nove Bile, upriličit će se niz sadržaja, a bit će otkriveno i spomen-poprsje Anti Vlajiću, ubijenom vozaču kamiona u konvoju za čije ubojstvo još ni danas nitko nije odgovarao. Obilježavanje će početi u 15 sati predstavljanjem knjige prof. dr. Ive Lučića “Od vila ilirskih do Bijelog puta stranputicama bosanske i hercegovačke povijesti” u dvorani Hrvatske bolnice Dr. fra Mate Nikolića.

Sat vremena kasnije uslijedit će predavanje prof. dr. Ante Nazora o Hrvatskom memorijalnom - dokumentacijskom centru. Za 17.15 sati planiran je prijam gostiju ispred župne crkve Duha Svetoga u Novoj Biloj, a u 18 sati održat će se sveta misa za poginule hrvatske branitelje i stradale humanitarce u konvoju, koju će predslaviti kardinal vrhbosanski metropolit Vinko Puljić. Nakon svete mise, kako najavljuju organizatori, uslijedit će glazbeni intermezzo Limene glazbe “Lašva” Nova Bila i vokalnog sastava “Lašvanske dive” HKC-a Nova Bila. Za 19.15 sati planirano je otkrivanje spomen-poprsja pokojnom Anti Vlajić, ubijenom vozaču kamiona u konvoju, a nakon toga večer zahvale i dodjela plaketa, zahvalnica i povelja. Program obilježavanja održava se pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika HNS-a BiH dr. Dragana Čovića. Humanitarni konvoj “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu” najveći je konvoj na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata čijim su dolaskom od gladi i nestanka spašeni Hrvati u enklavi Lašvanska dolina, njih čak 80.000, koje su snage Armije RBiH držale pod jednogodišnjom opsadom. Konvoj je iz Zagreba za središnju Bosnu krenuo 10. prosinca 1993. godine s gotovo stotinu kamiona. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije