Josip Jerković

Pokrenuti projekte pomoći za Hrvate u BiH

Josip Jerkovic
07.04.2016.
u 16:34

Dopredsjednik Republike Srpske Josip Jerković razgovarao je danas u Zagrebu s predstavnicima Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Hrvatske, te Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Nikolom Mažarom i Zvonkom Milasom o programima hrvatske Vlade za Hrvate u BiH, te o programu Regionalnog stambenog zbrinjavanja.

Jerković je naglasio kako je Vlada Hrvatske do prije nekoliko godina bila najveći pojedinačni donator za Hrvate u BiH, ali nažalost, proteklih godina je Program pomoći Vlade Hrvatske za pomoć Hrvatima u BiH darovanjem osnovnog građevinskog materijala za obnovu u ratu oštećenih obiteljskih kuća kojeg provodi Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje zaustavljen i ne provodi se, priopćeno je iz ureda entitetskog dopredsjednika.

Istakanuo je i da su u nekoliko navrata nudili pomoć u rješavanju problema kod nadležnih BiH tijela, ali da nije prihvaćena, te se nada da će novo rukovodstvo Državnog ureda pomoć prihvatiti, s ciljem ponovnog pokretanja isporuke građevinskog materijala krajnjim korisnicima.

Jerković zamolio je da se u Program pomoći dodjele građevinskog materijala poseban naglasak stavi na tzv. mlade obitelji, odnosno obitelji koje su odlučile ostati u BiH i pronađe mogućnosti da se takvim obiteljima omogući pomoć u izgradnji kuća, što je pozitivno prihvaćeno od strane predstojnika Mažara.

Dopredsjednik RS-a se također osvrnuo i na pokrenute tužbe prema krajnjim korisnicima, te je zamolio Mažara da se one revidiraju i obustave, jer nakon rata i izbjeglištva, te odluke da se vrate na prijeratna prebivališta, korisnici doživljavaju nove traume u smislu tužbi protiv njih od Republike Hrvatske.

Jerković je izvjestio predstojnika Državnih ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonku Milasa o trenutnom položaju Hrvata u BiH a posebno u Republici Srpskoj, te o projektima s terena koji se financiraju sredstvima ovoga ureda.

Rekao je da do sada nažalost nisu imali kvalitetnu suradnju s Državnim uredom za Hrvate izvan Hrvatske, te da ovim putem pruža ruku podrške za sve one probleme s kojima se susreću u radu na području BiH, ali isto tako očekuje ravnomjerniju raspodjelu sredstava kroz projekte Vlade Republike Hrvatske, posebno kroz projekte koje provodi Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, prenosi Fena. 

Predstojnik Milas je dodao kako mu je iznimno važno imati partnera u BiH, posebno u Republici Srpskoj, radi što kvalitetnijeg i transparentnije provedbe projekata iz nadležnosti ovoga ureda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije