Koordinacija hrvatskih udruga reagirala

Poklonili se hrvatskim žrtvama Bugojna pod zastavom Armije BiH

11.02.2017.
u 09:00

Najblaže rečeno, neprimjerenim i nekorektnim ocijenili su čelnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a HB Bugojno potez članova Vijeća branitelja FBiH koji su se, noseći zastavu RBiH, u ratu zastavu Armije BiH, odlučili ovih dana tijekom posjeta Bugojnu, odati počast i poginulim hrvatskim braniteljima.

“Jedino pohvalno je to što su se sjetili da u Bugojnu postoje i hrvatske žrtve. Kad su im već htjeli odati počast, onda su trebali kontaktirati nekoga od predstavnika udruga, obitelji poginulih i nestalih pripadnika HVO-a, hrvatske invalide i veterane, bivše logoraše ili nositelje odličja HVO-a HB Bugojno. Da su to učinili, znali bi da je spomenik pred kojim su mahali zastavama Armije BiH podignut unutar katoličkog groblja jer su nam općinske vlasti Bugojna odbile dati bilo kakvu lokaciju za spomenik. Vlasnici tog spomenika su predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata Bugojna zajedno sa župnim uredom u Bugojnu. Ni župnika ni nas, hrvatske stradalnike nitko nije o posjetu informirao. Da jest, svakako ne bismo dopustili da se na taj način vrijeđaju naše žrtve, uspomena na naših 311 poginulih te 19 nasilno odvedenih hrvatskih logoraša za čijim tijelima obitelji još uvijek tragaju i ovaj im je spomenik skoro 24 godine jedino mjesto gdje se mogu pomoliti za njihove duše i zapaliti svijeću”, stoji u reagiranju Koordinacije hrvatskih udruga.

Članovi Vijeća branitelja trebali su otvoriti za Hrvate ovog grada, osobito stradalnike, ključne teme, poručili su im predstavnici udruga HVO-a Herceg Bosne. “Kad su već htjeli učiniti nešto za hrvatske žrtve Bugojna, onda su svakako na sastanku trebali postaviti pitanje gdje su tijela naših nestalih, kad će na optuženičku klupu glavni akteri zločina na čelu s predsjednikom Ratnog predsjedništva Dževadom Mlaćom i zapovjednikom Operativne zone zapad Armije BiH Selmom Cikotićem. Ali nisu. Oni su pričali o prostoru koji im općina Bugojno ustupa za njihove sastanke, o nekim rezolucijama..., o kojima također hrvatske stradalničke udruge ne znaju ništa. To je valjda cijena šutnje o ljudskom umu nezamislivim zločinima, o sustavnom progonu, logorima i nasilnim odvođenjima Hrvata u Bugojnu. Voljeli bismo da nam objasne svoje nakane te prestanu mahati zastavama onih koji su nas protjerali s naših ognjišta, porušili nam kuće i sakralne objekte, pozatvarali u logore u kojima su nas izgladnjivali, premlaćivali, nasilno nam vadili krv i koristili nas kao žive štitove...”, stoji u reagiranju hrvatskih udruga koje su potez Vijeća branitelja FBiH doživjele kao provokaciju i uvredu.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije