podnesen zahtjev

Pojeftinjuje li cijena plina u Federaciji?

plin
09.01.2023.
u 19:52

Energoinvest je danas podnio zahtjev Vladi FBiH za odobrenje prodajne cijene prirodnog plina za prvo tromjesečje 2023. godine.

Korisnici prirodnog plina mogli bi dobiti manje račune za plin za mjesec siječanj ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odobri njihov zahtjev.

Naime, Energoinvest je danas podnio zahtjev Vladi FBiH za odobrenje prodajne cijene prirodnog plina za prvo tromjesečje 2023. godine.

"Dostavljenim zahtjevom cijena prirodnog plina za prvo tromjesečje 2023. godine umanjuje se za iznos od 9,6 posto u odnosu na cijenu iz predhodnog tromjesečja tj. četvrti tromjesečja 2022. godine."

Odobrenje Vlade FBiH očekuje se 12.01.2023. godine, s primjenom od 01.01.2023 godine, priopćeno je iz Energoinvesta, prenosi BHRT

"U obrazloženju želimo istaknuti i da smo prodajnu cijenu plina od strane Gazprom Eksporta dobili službeno jutros 09.01.2023. godine i da je ista suglasno obračunu po plinskoj formuli umanjena za iznos od 4,98 posto u odnosu na cijenu iz predhodnog tromjesečja. Uz navedeno došlo je i do značajne promjene još druga dva parametra koja sudjeluju u formiranju cijene, a to je da su dva operatora transportnog sustava u RS, Gaspromet Pale i Sarajevo Gas Istočno Sarajevo povećali cijenu troškova transporta plina za više od 50% za naredno razdoblje, a takođe je došlo do umanjenja vrijednosti dolara u odnosu na konvertibilnu marku, uspoređujući četvrto tromjesečje 2022. u odnosu na siječanj 2023 godine", navode u priopćenju. 

Sve gore navedeno rezultiralo je obračunskom cijenom koja je dostavljena Vladi Federacije na odobrenje a koja je kako je navedeno 9,6 posto manja u odnosu na cijenu iz prošlog tromjesečja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije