sjednica u Parlamentu FBIH

Pojedinci iz SDP-a bi oduzeli nadležnosti županijama i centralizirali obrazovanje

18.04.2018.
u 07:00

Prvi put nakon siječnja zasjedao je Zastupnički dom Parlamenta FBiH. Prvo je počela tematska sjednica o obrazovanju zakazana na zahtjev Kluba zastupnika DF-a i nekoliko zastupnika SDP-a i SBB-a, piše Večernji list BiH.

Mahir Mešalić, zastupnik DF-a koji je inicirao tematsku sjednicu, upozorio je kako je sjednica zatražena u vremenu kada su se pojavila dva problema, i to prosvjed srednjoškolaca u Jajcu protiv fenomena “dviju škola pod jednim krovom” i segregacije te nasilna smjena rukovodstva tuzlanskoga sveučilišta i “juriš SDA” na sarajevsko sveučilište po “tuzlanskom receptu”.

Naglasio je da postoje 34 slučaja “dviju škola pod jednim krovom” i ustvrdio da su SDA i HDZ pokrovitelji tog fenomena i da plasiraju laži kako roditelji žele da im djeca pohađaju takve škole. Dodao je da ankete pokazuju drugačije i da, prema anketama, većina roditelja, djece i nastavnika traži da djeca pohađaju školu po jedinstvenom planu. Elvira Dilberović, ministrica obrazovanja i znanosti FBiH, govorila je tek o zakonskom okviru, aktivnostima Ministarstva, statističkim pokazateljima.

Podsjetila je da Ministarstvo ima koordinirajuću ulogu. Čini se da je njezina izjava potaknula Damira Mašića, zastupnika SDP-a, koji je, uz ostalo, naglasio da županije kojima je dana nadležnost nad obrazovanjem nisu opravdale tu svoju ulogu, a to znači da bi nadležnost obrazovanja trebalo vratiti na federalnu razinu, što je cilj SDP-a koji već nekoliko godina to zagovara.

Raspravljajući o pitanju obrazovanja, Safet Kešo, zamjenik šefa Kluba SDA, kao probleme je naveo pad nataliteta, iseljavanje, ali i to što je za neke obrazovanje prostor za biznis. Tijekom rasprave zanimanje zastupnika za tematsku sjednicu rapidno je opadalo, pa je u jednom trenutku u dvorani Parlamenta FBiH bilo 40 od 98 zastupnika, što je daleko od potrebnog kvoruma. Iako se očekivalo da će tematska sjednica završiti do 14 sati, prijavljeno je još govornika za poslijepodnevnu raspravu, pa će se izvanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, koja je najavljena s opsežnim dnevnim redom, održati u srijedu.

Naime, u najavi dnevnog reda navodi se niz zakona, određene strategije, odluke i drugi akti. Više zakona predloženo je po skraćenom postupku, među njima oni o izmjenama ili dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju, Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode te Zakona o doprinosima.

Po skraćenoj proceduri predložen je i zakon o prestanku važenja Zakona o osnivanju Fonda za pomoć područjima nastradalim od prirodne nesreće. Zasjedanje Parlamenta FBiH obilježilo je novo okupljanje nekoliko stotina obespravljenih razvojačenih branitelja, a došli su kako bi izvršili pritisak na parlamentarce kako bi se krenulo u rješavanje braniteljske problematike i uputili posljednje upozorenje vlastima. •

Ključne riječi

Komentara 1

BR
brodarevac
07:47 18.04.2018.

Ima li iko pametan da vidi kuda ovo ide više od 200 ministara to ne bi izdržala nijedna bogata evropska zemlja a ne BiH. Normalno da treba svu tu uhljebljenu bagru koja živi na račun naroda skinuti sa grbače. HDZZ bi izgubio više od 80% glasača koje je uhljebio, kao i ostale stranke, na svim pozicijama normalno da im to ne odgovara. Dokad će ova zemlja izdržati. Ugraditi poluge za svako važno nacionalno pitanje, kao i sada djeca mogu učiti hrvatski bez problema, ali sve ostalo oduzeti što koriste za lično bogaćenje.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?