Prim. mr. sc. Siniša Skočibušić, dr. med., ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH

Pojava epidemije hripavca u Hrvatskoj ozbiljno prijeti prelijevanjem u BiH

Siniša Skočibušić
Fena
09.12.2023.
u 20:10

Uvodimo cjepivo protiv virusa koji uzrokuje karcinom vrata maternice

Imunizacija je najbolja mjera kojom se utječe na smanjenje obolijevanja i umiranja od zaraznih bolesti, a u Federaciji BiH se, uz već ustaljeni program imunizacije, uvodi još jedan - imunizacija protiv humanog papiloma virusa (HPV), i to kao preporučena.

- Cjepivo protiv HPV-a vrlo je učinkovito i sigurno. To je najbolja mjera u prevenciji karcinoma cerviksa, karcinoma u području usta, ali i drugih karcinoma te genitalnih i negenitalnih bradavica koje se javljaju kod velikog broja stanovništva, naglasio je, među ostalim, u intervjuu za Večernji list prim. mr. sc. Siniša Skočibušić, dr. med., ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Skočibušić se također osvrnuo i na problematiku velikoga kašlja, potvrdivši kako se epidemiološka situacija vezana uz pertusis (veliki kašalj, hripavac) kontinuirano nadzire i procjenjuje na županijskim razinama i u cijeloj Federaciji BiH. Međutim, upozorio je kako se na razini Federacije BiH bilježi niži obuhvat cjepivom protiv pertusisa.

Stoga apeliraju, poručio je, na roditelje i zdravstveno osoblje da učine dodatne napore i cijepe djecu protiv ove bolesti, a u skladu s kalendarom imunizacije.

Večernji list: Možete li se osvrnuti na program imunizacije u Federaciji BiH? Što sve obuhvaća te koliko je značajan proces unaprjeđenja programa?

- Imunizacija je najbolja mjera kojom se utječe na smanjenje obolijevanja i umiranja od zaraznih bolesti. Dosad imamo dobre rezultate, ali želimo još bolje i kvalitetnije. U BiH imamo tradiciju imunizacije, dostupna su nam i cjepiva - učinkovita, kvalitetna i besplatna. Postoji raspoloženje velikog broja stanovništva prema imunizaciji kao provjerenoj mjeri zaštite zdravlja, što možemo i povijesno dokazati. Međutim, izazovi se uvijek javljaju, mi ih rješavamo. Programom obvezne imunizacije djece obuhvaćeno je deset antigena. Zarazne bolesti protiv kojih se cijepe djeca su: tuberkuloza, hepatitis B, difterija, pertusis, tetanus, poliomijelitis, bolesti prouzročene hemofilusom influence tipa b, morbili (ospice), rubeola i parotitis (zaušnjaci). Odgodom ili odbijanjem cijepljenja djeca se izlažu riziku obolijevanja od ovih bolesti koje mogu izazvati teške posljedice.

Večernji list: U posljednje vrijeme unaprjeđujete imunizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine?

- Da. Mnogo radimo kako bismo osnažili i unaprijedili imunizaciju kao važan element borbe protiv zaraznih bolesti. Kao jedanaesti program, uvodimo imunizaciju protiv humanog papiloma virusa (HPV), kao preporučenu. Prošle godine smo počeli taj program. Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine je zahvaljujući potpori Vlade Federacije BiH ove godine dosad nabavio 2000 doza cjepiva protiv HPV-a.

Večernji list: Koji je značaj imunizacije protiv HPV-a?

- Humani papiloma virus, kao glavni uzročnik karcinoma cerviksa (vrata maternice), jedan je od ozbiljnih uzročnika smrtnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine. Svake godine više od 60 žena u Federaciji Bosne i Hercegovine umre od karcinoma cerviksa. Cjepivo protiv HPV-a vrlo je učinkovito i sigurno. To je najbolja mjera u prevenciji karcinoma cerviksa, karcinoma u području usta, ali i drugih karcinoma te genitalnih i negenitalnih bradavica koje se javljaju kod velikog broja stanovnika.

Večernji list: Koga sve pozivate na imunizaciju protiv HPV-a?

- Naša je preporuka da se ciljana skupina, a to su djevojčice od 13 i 14 godina, odazove na poziv zdravstvenih ustanova, obavi besplatno cijepljenje protiv HPV-a i tako se učinkovito zaštiti od bolesti koje uzrokuje ovaj virus. Također pozivamo sve samosvjesne žene, majke, sestre da se cijepe protiv HPV-a. Želimo na programski i sustavan način pozivati djecu, roditelje i druge na cijepljenje protiv HPV-a i vjerujemo da ćemo tako dugoročno ostvariti najbolje rezultate.

Večernji list: Koje ste aktivnosti već poduzeli na uvođenju imunizacije protiv HPV-a?

- Učinjeno je mnogo posla. Tako smo u proteklom razdoblju uredili i realizirali deset edukativnih radionica u deset županija u Federaciji BiH tijekom kojih smo okupili više od 300 zdravstvenih djelatnika i dodatno ih educirali o HPV-u i imunizaciji protiv HPV-a jer su zdravstveni djelatnici najvjerniji prenositelji dobrih zdravstvenih poruka, odnosno podizanja razine svjesnosti o prevenciji bolesti. Radionice su bile prigoda da se kolege upoznaju i s budućim aktivnostima Zavoda koje će se realizirati u Federaciji BiH.

Večernji list: Što je još u planu za unaprjeđenje imunizacije?

- Smatramo i da je uvođenje imunizacije protiv Streptococcus pneumoniae - bakterije pneumokok - važno, osobito za djecu i osobe starije od 65 godina. Ta je bakterija učestali uzročnik pneumokokne bolesti, i to meningitisa, pneumonija, upale srednjeg uha i bakterijemija/sepsa. Trudimo se za sve programe imunizacije osigurati potreban novac. Jer unaprjeđenje imunizacije, ali i prevencija kroničnih nezaraznih bolesti ključni su izazovi koje institucionalno zdravstvo mora aktivno podržavati i promicati radi zdravijeg i sigurnijeg društva za sve.

Večernji list: U zemljama okruženja aktualno je pitanje velikoga kašlja, odnosno hripavca. Možete li opisati situaciju u Federaciji kada je riječ o toj bolesti?

- Epidemiološka situacija vezana uz pertusis (veliki kašalj, hripavac) kontinuirano se nadzire i procjenjuje na županijskim razinama i u cijeloj Federaciji Bosne i Hercegovine. Pertusis je cijepno preventabilna bolest. Pojava epidemije u susjednoj Republici Hrvatskoj ozbiljno prijeti prelijevanjem epidemije i u granične županije s Hrvatskom, a posljedično i u ostatak Federacije BiH.

Večernji list: Kakav je cijepni obuhvat i što preporučujete stanovništvu?

- Na razini Federacije BiH bilježimo niži obuhvat cjepivom protiv pertusisa. Stoga apeliramo na roditelje i zdravstveno osoblje da učine dodatne napore i cijepe djecu protiv ove bolesti, a u skladu s kalendarom imunizacije u Federaciji Bosne i Hercegovine. Svi koji znaju ili sumnjaju da su propustili cijepljenje svoje djece, trebaju se što prije javiti u dom zdravlja u cijepni centar. Uz redovito cijepljenje, preporučujemo i bolju opću te respiratornu higijenu. U slučaju oboljenja ili sumnje na bolest, potrebno je što prije obavijestiti obiteljskog liječnika, odnosno pedijatra i postupati prema njegovim uputama.

Večernji list: Zimsko razdoblje vrijeme je i drugih infekcija, onih virusne prirode. Traje li proces cijepljenja protiv gripe?

- Dolaskom hladnijeg vremena i zime očekivano je povećan broja oboljelih od respiratornih bolesti u Federaciji BiH, uključujući porast oboljelih od gripe i COVID-19. Mi provodimo kontinuirani nadzor nad ovim bolestima. Na našoj internetskoj stranici dostupna su mjesečna izvješća o kretanju ovih i drugih zaraznih bolesti u Federaciji BiH. Preporučujemo cijepljenje protiv sezonske gripe, napose osobama starijima od 65 godina, osobama s kroničnim oboljenjima, zdravstvenim djelatnicima, onima u ustanovama zdravstvene i socijalne skrbi, kao i osobama koje zbog prirode svog posla imaju veliki broj kontakata. Svi zainteresirani mogu se cijepiti svakog dana i u Zavodu za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine u Mostaru i u Sarajevu.

Večernji list: Kakvo je stanje s cijepljenjem protiv COVID-19?

- Na sreću, nakon tri godine pandemije, klinička slika COVID-19 mijenjala se u povoljnom smjeru. Broj inficiranih je stabilan i ne ugrožava zdravstveni sustav. Docjepljivanje protiv COVID-19 preporučujemo osobama koje su pod najvećim rizikom od ozbiljnih oblika bolesti, i to osobama starijim od 60 godina i teško bolesnim osobama, ali i zdravstvenim djelatnicima. •

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije