nova pravila

Pogreške na etiketama jedan od glavnih uzroka zadržavanja izvoza

11.08.2016.
u 07:00

Američka Agencija za hranu i lijekove (Food and Drug Administration, FDA) propisala je nova pravila koja trebaju poštovati izvoznici pića i hrane iz BiH u SAD, izvijestio je VTK BiH. 

Pogreške i zadržavanje izvoza

Riječ je o usuglašavanjima čiji je krajnji rok u 2016. godini, a odnose se na etiketiranje, preventivnu kontrolu hrane i registraciju objekata za proizvodnju hrane. FDA je nedavno finalizirao dva nova pravila koja se tiču značajnih promjena u nutritivnim tablicama na etiketama za hranu, napitke i dodatke prehrani.

Pogreške u etiketama jedan su od glavnih uzroka zadržavanja izvoza. Bh. tvrtke trebale bi pregledati sve svoje etikete kako bi procijenile njihovu usklađenost i trebale bi izmijeniti etiketiranje, odnosno ispoštovati zahtjeve za dodatnim tehničkim i drugim informacijama. 

Rok za dovršavanje ovog posla je dvije godine počevši od 26. srpnja 2016. godine. FDA Zakon o modernizaciji sigurnosti hrane (FSMA) iz 2011. godine zahtijeva da većina registriranih objekata za proizvodnju hrane napiše i primijeni plan o sigurnosti hrane do rujna ove godine.

Podrška za izvoznike

Iako mnogo proizvođača ima programe sigurnosti hrane kao što su HACCP, ISO 22000 ili BRC, pisanje i primjena FDA plana sigurnosti hrane novi je i drukčiji zahtjev. Rok za nove propise za preventivnu kontrolu hrane namijenjene prehrani ljudi je 17. rujna 2016. godine. 
Zakon o modernizaciji sigurnosti hrane također zahtijeva da prehrambeni objekti obnove svoju registraciju kod FDA u razdoblju između 1. listopada i 31. prosinca 2016. godine. 

Pošiljkama iz BiH može se odbiti ulazak u SAD ako povezani objekt za proizvodnju hrane nije pravilno obnovio registraciju. Informaciju o izmjenama pravila dostavila je Veleposlanstvu Bosne i Hercegovine u Washingtonu kompanija Registar Corp., koja pomaže proizvođačima i izvoznicima iz BiH u dobivanju suglasnosti od Agencije za hranu i lijekove SAD-a. 

Izvoznicima iz BiH Registar Corp. može pružiti podršku tako što će pregledati i redizajnirati etikete u skladu s novim zahtjevima FDA u etiketiranju, kreirati ili pregledati plan sigurnosti hrane i dokumentaciju o sigurnosti hrane kako bi osigurali usklađenost te pravilno obnoviti FDA registraciju objekta za proizvodnju hrane i poslužiti kao zastupnik (posrednik) u SAD-u za komunikaciju s FDA.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije