Sve po zakonu

Pogodnosti u državnom zatvoru: Nagrade, odmori, slobodni dani i pet sati za supruge

15.05.2021.
u 17:33

U državnom zatvoru u Istočnom Sarajevu provodi se klasifikacija zatvorenika u određene grupe, na osnovu kojih se može odrediti i odobriti različita vrsta i obim pogodnosti. Za zatvorenike primjerenog ponašanja spisak pogodnosti veoma je opširan.

One se mogu odrediti na osnovu Pravilnika o klasifikaciji i reklasifikaciji zatvorenika u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, koji je nedavno donio Josip Grubeša, ministar pravde BiH.

Televizija, šetnja, voće i povrće

Klasifikacija predstavlja metod kojim se planiranje programa postupanja sa zatvorenikom određuje u individualnom slučaju, a osobnost zatvorenika proučava se sa psihološkog, pedagoškog, socijalnog i sigurnosnog stanovišta.

Neki od indikatora na osnovu kojih se proučava ličnost zatvorenika
Neki od indikatora na osnovu kojih se proučava ličnost zatvorenika

Pravilnikom je predviđeno da postoje pripremna grupa, te A2, A1, B2, B1 i C. Pri tome, u A2 raspoređuju se zatvorenici koji predstavljaju pozitivan primjer drugima, dok su u C grupi oni s najneprimjerenijim ponašanjem. S tim u skladu su i pogodnosti.

Tako se zatvorenicima raspoređenim u A2 klasifikaciono-stimulativnu grupu mogu odobravati korištenje vlastitog radio i TV aparata, češće primanje posjeta i paketa, uređenje životnog prostora osobnim stvarima, nezaključavanje prostorija za smještaj i boravak, produžen boravak u biblioteci, dnevnom boravku, na svježem zraku (šetnja), dodjeljivanje nagrade u stvarima ili u novcu, unošenje veće količine voća i drugih prehrambenih artikala do 8 kg težine…

Za pripadnike ove grupe moguć je prijem posjete bez nadzora u prostorijama za posjete u zavodu, prijem posjeta bez prisustva ostalih zatvorenika, boravak s bračnim ili izvanbračnim drugom u posebnoj prostoriji i osobno.

Njima se mogu odobravati i brojne pogodnosti koje se koriste van kruga zavoda. Među ostalim, to su boravak s bračnim ili vanbračnim drugom do pet sati van prostorija Zavoda; slobodno kretanje van kruga zavoda u trajanju do 24 sata nakon svakih izdržanih sedam dana kazne zatvora (četiri puta u mjesecu, koje u principu treba koristiti neradnim danom).

Moguć je i slobodan izlaz u grad u trajanju do pet sati jednom u mjesecu i dopust do šest dana u toku jedne godine izdržavanja kazne zatvora. Njima se može odobriti i slobodno kretanje van kruga zavoda do dva dana u toku jedne godine za vjerske praznike, a za svaki državni praznik slobodno kretanje van kruga zavoda, do jedan dan u toku jedne godine. Oni mogu dobiti i ukupan godišnji odmor u krugu obitelji.

Članovi grupe C ne mogu izlaziti

Njima je omogućen i prijem članova uže obitelji ili bliskog srodnika s kojim zatvorenik ima posebne odnose ili ostvaruje stalnu prepisku ili iskazuje brigu za porodicu zatvorenika ili pomaže obitelj zatvorenika, a koji pozitivno utječe na preodgoj zatvorenika, do pet sati van prostorija zavoda.

Kako se ide ka ozloglašenijim grupama, ove pogodnosti su manje. Tako onima u C grupi može biti dozvoljeno samo da urede životni prostor osobnim stvarima, duži boravak u zajedničkim prostorijama, dodjela nagrade u stvarima ili u novcu, prijem posjeta bez prisustva ostalih zatvorenika.

Zatvorenicima raspoređenim u ovu grupu ne mogu se odobravati pogodnosti koje se koriste van kruga Zavoda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?