Jedinstven način obilježavanja obljetnice osnutka brigade HVO-a „Kralj Tvrtko“

Poginulim odana počast na mjestu na kojemu se godinama pokušava sagraditi spomenik, udruge HVO-a tražit će uklanjanje nametnutog

30.05.2024.
u 14:28

Na jedinstven način, čak i ovim prostorima na kojima se smatra da je već sve viđeno, u glavnom gradu BiH ovih je dana obilježena obljetnica osnutka Brigade HVO-a „Kralj Tvrtko“.  U organizaciji Koordinacije udruga  HVO-a  Županije- Grada Sarajeva,  32. po redu  obljetnica obilježena je misom zadušnicom u crkvi Presvetog Trojstva  u Novom Sarajevu te  polaganjem vijenaca na travnjaku  ispred crkve. Na ovaj način je odana  počast te iskazana zahvalnost  žrtvi  120 poginulih  pripadnika Brigade utemeljene 29.svibnja 1992. godine. 

Travnjak ispred crkve je prostor  na kojemu   Koordinacija udruga HVO-a Županije - Grada Sarajeva godinama pokušava sagraditi spomenik svim poginulim pripadnicima Brigade. „Spomenik bi bio  posvećenom svim poginulim i preminulim braniteljima Županije-Grada Sarajeva, pripadnicima HVO- a Brigade “Kralj Tvrtko”.

Planirano je da se izgradi pored crkve Presvetog Trojstva u Novom Sarajevu, kako bi trajno svjedočio o njihovoj žrtvi i doprinosu u obrani grada“, priopćili su iz Koordinacije udruga HVO-a.

Općinske i gradske vlasti Sarajeva odbijaju im godinama dati za to dozvolu, iako je Brigada „Kralj Tvrtko“ po svome sastavu bila multietnička postrojba. Prema podatcima ratnih zapovjednika i braniteljskih udruga,  kroz Brigadu „Kralj Tvrtko“ prošlo je 5.600 pripadnika, 75 posto njih bili su Hrvati, Bošnjaka je bilo 12, Srba 8, a Ostalih 5 posto. Brigade je stasavala iz ogromne želje za slobodom i neovisnošću.  Po riječima ratnog  zapovjednika Ivana Vulića, hrabrost i jedinstvo činili su ih nepobjedivim, te su uspkos manjku naoružanja formirali dobro ustrojenu Brigadu s četiri bojne, a u ratu nisu izgubili ni milimetra crta obrane. Gube međutim bitku s podlim igrama u kojima se krivotvori povijest rata u glavnom gradu BiH, umanjujući i li potpuno negirajući doprinost pripadnika Brigade „Kralj Tvrtko“ u obrani Sarajeva.

Vrhunac takvih nastojanja bilo je podizanje spomen ploče u naselju Čengić Vila prije tri godine. Inicijator  podizanja spomenika kojeg oni koji baštine tradiciju Brigade HVO „Kralj Tvrtko“  kao takvog nisu niti tražili,  bila je Udruga organizatora otpora, umirovljenih i  demobiliziranih pripadnika HVO-a Sarajevu na čijem je čelu Marinko Pejić, a u realiziranju plana podizanja za pripadnike sarajevske Brigade HVO-a neželjenog spomenika pomogao im je Grad Sarajevo.

Tri godine poslije, bivši pripadnici Brigade „Kralj Tvrtko“, obitelji poginulih, hrvatski politički kao i predstavnici Veleposlanstva RH u BiH te pripadnici Oružanih snaga BiH koje baštine tradiciju HVO-a,  i dalje na obljetnicu osnutka Brigade odaju počast poginulima pred mjestom na kojemu  im gradske vlasti godinama brane sagraditi spomenik. Pred onim nametnutim na Čengić Vili nema nikakvih vidljivih znakova odavanja počasti poginulim pripadnicima HVO-a u Sarajevu.  

Slika je to odnosa glavnog grada BiH prema postrojbama koje su ga branile, a koje u svome nazivu imaju hrvatski prednak. Iz Koordinacije udruga HVO-a Županije- Grada Sarajeva  kažu da će tražiti uklanjanje spomenika kojeg je prijer tri godine podigao Grad Sarajevo, a inicirala Udruga čiji predsjednik Marinko Pejić, kažu nije ni bio u ratu  u Sarajevu. I dalje će tražiti spomenik kakav pripadnicima Brigade HVO-a „Kralj Tvrtko“ dolikuje. „Ova obljetnica nije samo podsjetnik na hrabrost i požrtvovnost branitelja, već i prilika za jačanje zajedništva i sjećanja na povijesne trenutke koji su oblikovali sadašnjost“, priopćili su iz Koordinacije udruga Županije- Grada Sarajeva svjesni  nastojanja da se iskrivljavanjem te iste povijesti utječe na sadašnjost ali i budućnost Sarajeva čiji bi čelnici  o muletničnosti mogli puno naučiti upravo od bivših pripadnika Brigade „Kralj Tvrtko“. No, oni su očito izabrali licemjerje te mu prije tri godine podigli i spomenik.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije