Povijest vezana uz blaženika

Podvranić je Stepinca izabrao još 1938.

18.02.2016.
u 07:00

U kotlini, na putu iz Posušja prema Širokom Brijegu, smjestilo se jednom malo, ali ponosno mjesto koje svoju prošlost veže uz kardinala Alojzija Stepinca, piše Večernji list BiH. Riječ je o Podvraniću, općina Široki Brijeg, gdje je nedavno blagoslovljena i crkva blaženog Alojzija Stepnica. Upravo je jedan događaj iz povijesti trajno vezao ovo mjesto za jednog od najvećih vjerskih autoriteta u povijesti Hrvata. Kardinal Stepinac išao je u Široki Brijeg 23. lipnja 1938. godine, a mještani Podvranića stajali su uz put pozdravljajući svog kardinala. - Svi smo jako sretni i ponosni zbog blagoslova crkve koja nosi ime po Blaženom Stepincu. Naš fra Mario uistinu na pravi način brine o ovom selu i vrijedno radi za župu Kočerin, govore nam u obitelji Sesar, jednoj od ukupno 37 obitelji koje su ostale u Podvraniću. U selu živi 20 djece i mladih školske dobi. Podvranić ima i područnu školu koja je svojim vanjskim izgledom jedinstvena, nema vanjsku fasadu i ozidana je na stari hercegovački način tzv. suvozidinom. U školi je trenutačno sedmero učenika.

- Djeca su zadržala zavičajnu izvornost, što se vidi iz njihovih priča koje slušaju od starijih. Jako su pristupačna i dobro odgojena. Mještani su složni. Tu se ne susreće nametljivost i natjecanje u taštini. U pripremi blagoslova crkve sudjelovali su i mladi i stari, govori nam kočerinski župnik fra Mario Knezović.

Podvranić je poznat i po vrlo lijepoj klimi. Tu je uvijek nekoliko stupnjeva toplije nego u drugim okolnim naseljima. U takvoj klimi uspijevaju smokva, japanska jabuka, kivi i ostale mediteranske kulture. - Prve nedjelje u mjesecu je sveta misa u Podvraniću. Tu se očuvao običaj da se nedjeljom zaključa kuća i svi idu na misu bez iznimke. Tada ih se u crkvi okupi oko 120, govori nam fra Mario o kojem njegovi župljani imaju samo riječi hvale.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?